U Srbiji su bolesti srca i krvnih žila glavni uzrok smrti. Institut za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” objavio je službene podatke prema kojima godišnje od srčanih bolesti u zemlji umre više od 56.000 ljudi, što je veličina grada kakav je Valjevo. Globalno, bolesti srca su primarni uzrok smrti. U Sjedinjenim Američkim Državama postoji nevjerojatna stopa smrtnosti jedne osobe u 33 sekunde zbog kardiovaskularnih bolesti. Najizraženiji znak srčanog udara je intenzivna bol u prsima, au takvim je slučajevima hitna liječnička pomoć najvažnija. Ali što se događa kada ovaj simptom nije prisutan?

Prema dr. Rigvedu Tadwalkeru, kardiologu koji radi u zdravstvenom centru Providence St., moguće je da neki pacijenti dožive srčani udar bez jake boli u prsima. Dok je bol u prsima obično simptom koji najviše zabrinjava pojedince, kardiovaskularni problemi mogu se manifestirati na razne druge načine. Često nas naše tijelo upozorava da nešto nije u redu, a da toga nismo ni svjesni, kako objašnjava dr. Tadwalker.

Objašnjenje san dobio od kardiologa British Heart Association koji su pojasnili da je bol u prsima jedan od simptoma, ali ne i jedini pokazatelj infarkta. U mnogim slučajevima pacijenti osjete simptome u danima koji prethode srčanom udaru, koji djeluju kao znak upozorenja na nadolazeći događaj. Ako se ovi simptomi prepoznaju na vrijeme, pacijent ima veće šanse preživjeti ovo potencijalno kobno stanje.

Ovo uključuje sljedeće znakove upozorenja:

Mučnina
Grčevi u nogama
Otečeni zglobovi
Nadimanje
Povremeni ili stalni bol u ruci ili vilici
Ekstremni umor
Osjećati se bolesno
Bol u stomaku i probavni problemi
Bol u leđima

Kada se dotok krvi u srce naglo ometa, dolazi do srčanog udara. U takvim situacijama potrebna je hitna liječnička pomoć kako bi se osigurala dobrobit pacijenta. Simptomi srčanog udara obično uključuju intenzivnu nelagodu u prsima i otežano disanje. Prema dr. Davidu Newbyju, profesoru kardiologije na Istraživačkom centru Sveučilišta u Edinburghu, osjećaj se često opisuje živopisnim terminima. Ljudi ga često opisuju kao osjećaj težine, stezanja ili pritiska u prsima. Mogu to usporediti sa slonom koji sjedi na njihovim prsima ili čvrstom trakom koja ga okružuje, objasnio je.

Osim bolova javljaju se i sljedeći simptomi:

Bol u vratu, vilici, leđima, rukama ili stomaku
Otežano disanje, osjećaj da nemate dovoljno zraka i gušenje
Mučnina i povraćanje
Znojenje
Osećaj panike
Magla
Jak kašalj