U tijeku je uviđaj Policijske uprave Banjaluka u vezi s napuštanjem ženske osobe s područja Laktaša. Žena, za koju se pretpostavlja da ima oko 40 godina, primljena je u Klinički centar Republike Srpske sa teškim psihofizičkim tegobama. Zabilježeno je da je ženu njezina obitelj godinama držala u pritvoru prije nego što joj je pružena liječnička pomoć.

Prema pojedincu koji je upućen u istragu, liječnici su tvrdili da se nikada prije nisu suočili s takvom okolnošću. Dotična se osoba godinama suzdržavala od kupanja, a kosa joj je narasla do te mjere da je više nalikovala plosnatom komadu metala nego kosi. Ženina kosa je bila potpuno zapuštena, o čemu je obaviještena PS Laktaši. Temeljem prijave nadležni su poduzeli potrebne mjere, a liječnici su joj dijagnosticirali višestruke ozljede uzrokovane duljim boravkom u vodoravnom položaju. Točnije, radilo se o dekubitusima na kostima. Dodatne ozljede istražitelji nisu mogli potvrditi.

Prema njegovim riječima, nadležni su o ovom slučaju obavijestili dežurnog tužioca Okružnog javnog tužiteljstva Banja Luka. Upućeno im je da dostave najnovije informacije o poduzetim koracima, koji uključuju prikupljanje izjava od rodbine i medicinske dokumentacije. Prikupljena saznanja bit će proslijeđena tužiteljstvu kako bi se utvrdilo ima li u ovom slučaju indicija za kazneno djelo.

Na temelju iskaza izvora, brat je obavijestio vlasti da njegova sestra živi u njihovoj rezidenciji od 2006., što je rezultiralo razdobljem od 17 godina. Obitelj navodno nije tražila pomoć niti od jedne organizacije ili pojedinca, poput liječnika, Centra za socijalni rad ili bilo koje druge ustanove, tvrdi brat. Prema izvorima, dotičnoj osobi nedostaje osobna identifikacija. Navodno je završila samo osnovnu školu i živjela je s majkom i braćom. Ostaje neizvjesno hoće li protiv njih biti pokrenut pravni postupak zbog nemara, odbijanja pomoći i mogućeg skrivanja osobe u zatočeništvu. Uviđaj koji je u toku, prenosi Blic.rs.