Koje namirnice treba da izbacite iz ishrane nakon 40. godine?

0

Navršiti 40 godina nedvojbeno je značajna prekretnica u životu. Uz razne promjene koje dolaze s godinama, nutricionisti predlažu i promjenu prehrambenih navika. Ovo je idealno vrijeme za uklanjanje određenih namirnica iz plana obroka. Prema Zuhri Pavlovoj, nutricionistici iz Rusije, zanemarivanje zdravih navika u mladosti može imati vidljive posljedice nakon navršenih 40 godina. Ipak, nema problema sa srcem, jetrom, zglobovima ili viškom kilograma koji se ne može riješiti usvajanjem zdrave prakse.

Kako bismo održali zdravo tijelo, neophodna je raznolika prehrana koja nadilazi čips i gazirana pića. Nutricionistica Pavlova ističe važnost konzumiranja graška, graha, leće, slanutka, žitarica i mliječnih proizvoda. Također je važno u obroke uvrstiti morsku ribu, gljive, grejp, zeleno povrće, heljdu, orahe, brokulu, kurkumu i kumin. Nadalje, važno je hidrirati se sa što više vode jer ona ima značajnu ulogu u našim tjelesnim funkcijama. Uz vodu, biljni čajevi također mogu biti koristan dodatak svakodnevnoj prehrani prema CityMagazinu.

Prema Pavlovoj, zdraviji stil života može se postići smanjenjem konzumacije šećera. Šećer je namirnica s visokim glikemijskim indeksom koja može ubrzati starenje mozga i djelovati kao “gorivo” za kancerogene stanice. Također šteti proteinima u vezivnom tkivu, što dovodi do preranog starenja kože, krvnih žila i unutarnjih organa. Za poboljšanje zdravlja preporuča se izbaciti sokove i peciva te minimalizirati unos bijelog kruha, tjestenine, bijele riže i žitarica. Liječnik je istaknuo negativne učinke koje brza hrana može imati na zdravlje. Objasnila je da prerađena i pržena hrana, posebice meso, dovodi do upale jetre, krvnih žila i zglobova. Ova upala pak može uzrokovati probleme s kožom, metabolizmom i debljanjem.