KO JE BAHAT A KO JE U PRAVU? VOZAČI, ŠTA VI KAŽETE? Skoro niko ne zna tačan odgovor, IZNENAĐENI?

0
236

Cijeli svijet prepire se ko je ovdje u pravu – vozači, šta vi kažete?

Saobraćajni krkljanac nesnosan je sam po sebi, a još je gori kada se u cijelu igranku uključe i bahati vozači koji bi nekako da preskoče kolonu koja se otegla i ne vidi joj se kraj. Međutim, nekada je ono što mi vidimo kao bahaćenje zapravo ispravan način vožnje.

Tako, recimo, vozača koji se na silu u ovoj situaciji ubacuje u susednu traku i moli da ga neko pusti obično karakterišemo kao bahatog, međutim biće da je ipak on u pravu.

– On je bahat i čeka posljednji čas da se prestroji – uglavnom su komentari koji prate ovu sliku.

Međutim, zapravo se radi o tehnici prestrojavanja “rajsferšlus”, koja u suštini označava to da svi automobili iz leve trake moraju da propuste svako po jedno vozilo ispred sebe iz desne trake. U Nemačkoj je ova metoda ne samo preporučena, nego i zakonski propisana, a i u ostalim zemljama se preporučuje. Ipak, u Srbiji baš i nije na cijeni.

Inače, ova tehnika, ukoliko svi vozači učestvuju u njoj, savršeno rešava saobraćajne gužve i zastoje, ali samo ako svi učestvuju. Dovoljno je da jedan vozač odbije da propusti vozilo i da se cela konstrukcija raspadne – zato većina vozača i mrzi ovaj metod.

– Ovo deluje prelepo, ali samo na snimku. U stvarnom životu vozači neće ni da daju žmigavac kada skreću, a kamoli da se bave ovakvim nečim – pišu ljudi, dodajući i da bi “svima bilo lakše da su se sva vozila odmah našla u levoj traci”.

– Da su se ranije svi uključili u traku, ne bi se pravio zastoj, ovo je bahatost – ocenjuje većina.

A šta vi kažete na ovu metodu i ko je ovde bahat – vozači koji žele da se prestroje ili oni koji ne žele da ih propuste?