Klima uređaji su sveprisutni u Americi, predmet kontroverzi u Europi i predmet želje u Aziji. S porastom globalnih toplinskih valova, svjetla pozornosti sada su usmjerena na ove rashladne uređaje. Bilo da se gleda pozitivno ili negativno, klima uređaji služe kao ključna prilagodba svijetu koji se progresivno zagrijava. Prema riječima stručnjaka, postali su nezamjenjivi za milijune pojedinaca, osiguravajući im preživljavanje na ekstremnim temperaturama. Međutim, ova tehnologija koja spašava živote ima svoju cijenu jer je potrošnja energije koju zahtijevaju klima uređaji znatna.

Prema Međunarodnoj agenciji za energiju (IEA), klima uređaji pridonose otpuštanju približno jedne milijarde metričkih tona ugljičnog dioksida godišnje, što čini dio od 37 milijardi tona emitiranih diljem svijeta. Stručnjaci predlažu da se ovaj štetni krug može prekinuti povećanjem korištenja obnovljivih izvora energije, unapređenjem razvoja klima uređaja s nižom potrošnjom energije i istraživanjem alternativnih metoda hlađenja. Iako postoje pojedinci koji vjeruju da se klima uređaji mogu u potpunosti iskorijeniti, Robert Dubrow, epidemiolog s Yalea specijaliziran za utjecaje klimatskih promjena na zdravlje, izrazio je skepticizam o izvedivosti takve ideje u intervjuu za AFP.

Na temelju nedavnog izvješća čiji je suautor Dubrow iz Međunarodne agencije za energiju (IEA), vidljivo je da dostupnost klima uređaja već značajno utječe na javno zdravlje spašavajući desetke tisuća života godišnje. Nadalje, predviđa se da će se taj broj povećati u budućnosti. Opsežna istraživanja pokazala su da pojedinci koji žive u domovima opremljenim klima uređajima imaju 75% smanjenje rizika od smrtnih slučajeva povezanih s vrućinom. U Sjedinjenim Američkim Državama, gdje otprilike 90% kućanstava posjeduje klimatizacijske sustave, stručnjaci naglašavaju ključnu ulogu klimatizacijskih uređaja u zaštiti stanovništva, osobito tijekom toplinskih valova. Štoviše, ističu potencijalno katastrofalne posljedice nestanka struje u takvim situacijama.

Od 3,5 milijarde pojedinaca koji žive u vrućim regijama u svijetu, samo petnaest posto ima pristup klimatizaciji. Kako temperature budu nastavile rasti, broj klimatizacijskih uređaja u svijetu, koji trenutno iznosi oko dvije milijarde, doživjet će značajan porast. Zemlje koje će svjedočiti najvećem rastu u tom pogledu su Indija, Kina i Indonezija, koje su redom prva, druga i četvrta najmnogoljudnija nacija na Zemlji. Prema nedavnoj studiji, postotak kućanstava u Indiji opremljenih klima uređajima mogao bi eskalirati s 10 na 40 posto do 2050. godine. Međutim, to će doći po cijenu znatnog povećanja potrošnje električne energije, što je jednako godišnjoj proizvodnji zemlja poput Norveške.