Med je jedna od najkorištenijih namirnica u domaćinstvima na našim prostorima. Nažalost, ovaj dar prirode mnogi rekreiraju na vještački način, kako bi ostvarili što veću zaradu sa što manje uloženog truda.

Novo na tržištu je umjetni med koji je prožet aromom bagrema ili livade. Ovaj se proizvod može lako razlikovati od autentičnog meda lokalnog podrijetla.

Tržište je trenutno preplavljeno mnoštvom imitacija “meda” koji je krcat šećerom i sintetičkim mirisima. Sposobnost prepoznavanja autentičnog meda prvenstveno leži na pčelarima, koji su primarni proizvođači ovog prirodnog zaslađivača.

Otkriveno je nekoliko tehnika za razlikovanje pravog meda od umjetnog šećernog sirupa koji je prožet izrazitom kineskom aromom bagrema i livade.

Kada odstoji dulje vrijeme, med ima prirodnu tendenciju kristalizacije. Trajanje vremena koje je potrebno da se to dogodi ovisi o vrsti. Najbrže se kristalizira livadni med, zatim bagremov med, dok patvoreni med zadržava svoj tekući oblik bez obzira na mjesto ili vrijeme skladištenja.

Kada nanosite med na suhi kruh, pažljivo promatrajte reakciju. Autentični med će stvoriti mednu koricu na površini kruha, dok će krivotvoreni med samo zasititi kruh vlagom zbog visokog sadržaja vode.

Dok ste u supermarketu, brz i jednostavan test prirodnog meda je okretanje staklenke naopako. Ako je doista prirodno, stvorit će se prepoznatljiv mjehurić u obliku kruške koji će putovati od vrha staklenke prema dnu. Ako ovog mjehurića nema, najvjerojatnije se radi o imitaciji proizvoda.

Kako biste provjerili autentičnost meda, dodajte žlicu meda u čašu vode i promatrajte njegovo ponašanje. Pravi med će se zalijepiti za žlicu i spustiti na dno čaše, dok će se krivotvoreni med početi otapati u dodiru s vodom.

Da biste otkrili čistoću meda, možete staviti malu količinu meda blizu mrava. Ako su mravi privučeni, onda je to pokazatelj da med sadrži veliku količinu šećera. Pravi med obično nije privlačan ovim insektima. U svom prirodnom staništu, pčele grade košnice na drveću i premazuju ih medom kao barijeru protiv najezdi insekata poput mrava.

Uzmite malu količinu meda i prebacite ga u posudu. Nastavite zagrijavati ovu posudu na najvećoj snazi ​​u mikrovalnoj pećnici. Pravi med će se karamelizirati, dok će krivotvoreni med proizvoditi pjenu i biti ispunjen mjehurićima.

Kako biste provjerili autentičnost meda, stavite malu količinu na maramicu ili papirnati ubrus. Pravi med će dugo ostati na površini i neće lako proći kroz tkivo. Nasuprot tome, imitacija meda, koja se često razrjeđuje sa šećernom vodom, papir će brzo upiti bez poteškoća.

Kemijski sastav meda jedinstven je zbog niskog sadržaja vode i visoke kiselosti. To rezultira niskim pH rasponom od 3,2-4,5, što učinkovito sprječava rast bakterija i mikroorganizama. Kao rezultat opsežnih znanstvenih istraživanja meda, danas je široko priznat kao preventivno i kurativno sredstvo u modernoj medicini.

U suvremeno doba postoje brojne vrste meda. Med se koristi u različitim oblicima i spojevima, uključujući med pomiješan s dodacima za jačanje imuniteta, te med u kombinaciji s cimetom u medicinske svrhe, među ostalim kombinacijama.

Nedavno se pojavilo relativno novo znanstveno područje, poznato kao apiterapija. Ovo područje proučavanja usredotočeno je na korištenje proizvoda dobivenih od pčela kao što je med, kako u preventivne tako iu terapeutske svrhe.

Apiterapijom se može spriječiti nastanak višestrukih bolesti, a postojeća liječiti, ublažiti ili izliječiti. Drevno germansko vjerovanje da je med ključ besmrtnosti među bogovima naglašava značaj ovog prirodnog dara. Povjerenje u pčele i njihove izvanredne sposobnosti može nam jako koristiti.