Nakon uhićenja dviju osoba u Subotici za koje se sumnja da su ukrale i prodavale meso sa stočnog groblja, dr. Radmila Šehić izrazila je zabrinutost zbog potencijalnih opasnosti konzumiranja takvog mesa. Naglasila je opasnu prirodu situacije i moguće zdravstvene rizike povezane s konzumacijom mesa uginulih životinja. Specijalist opće prakse dr. Šehić istaknuo je potencijal brojnih bolesti koje mogu nastati konzumiranjem mrtvog mesa, od kojih neke mogu trajati desetljećima. U 150-minutnoj emisiji doktorica je postavila pitanje kako možemo osigurati sigurnost naše hrane, a istaknula je i važnost mesa u prehrani.

Dugogodišnjim radom na hitnoj pomoći stekla sam veliki uvid u to područje. Iako ne mogu opisati sve što se tamo događa, jer sam ograničen na ono što čitam ili čujem iz medija, postoje neke vrijedne informacije koje mogu podijeliti. Prvo, ključno je prepoznati značaj mesa kao izvora hrane. To je esencijalni izvor proteina, osiguravajući sve potrebne aminokiseline koje su potrebne tijelu. Osim toga, meso je izvrstan izvor vitamina B12. To su krucijalne činjenice, navodi dr. Šehić.

Važnost vitamina B12 za rad živaca, metabolizam i kognitivne sposobnosti pojedinca je prema njezinoj tvrdnji od najveće važnosti. Iako je kvasac bogat izvor vitamina B12, meso ga sadrži veću koncentraciju. Nadalje je dodala da oni koji slijede vegetarijansku ili vegansku prehranu moraju tražiti alternativne metode nadoknade ovog ključnog vitamina.

Trajanje skladištenja i izbor mesa koje je prerađeno nepoznati su nam. No, možemo potvrditi da je meso koje se prodaje u normalnim uvjetima i čuva na temperaturi od dva Celzijeva stupnja sigurno. Liječnik pojašnjava ove informacije prije nego što se upusti u temu prevladavajućih bolesti koje prenose životinje. Postoji više od 300 poznatih zoonoza, bolesti koje pogađaju životinje. Značajan dio ovih zoonoza ima mogućnost prijenosa na čovjeka domaćina.

Kada kupujemo meso, koje mjere možemo poduzeti da spriječimo zdravstvene rizike? Prema medicinskim stručnjacima, prvi korak je provjeriti boju mesa. Ako je bilo koji dio mesa promijenio nijansu, čak i na maloj površini ili kutu, to je znak upozorenja koji se ne smije zanemariti. Kad se meso počne kvariti, počinje poprimati točkasti izgled. Nakon otvaranja tekstura postaje ljepljiva, a vlakna se povlače. Dodatno, treba primijetiti promjenu mirisa. Neophodno je imati na umu važnost pravilne toplinske obrade. Doktorica Šehić naglašava da se bakterije eliminiraju na temperaturama većim od 75 stupnjeva Celzijevih.