JUTARNJA NAVIKA koju imaju svi, a NAJOPASNIJA ZA ŽENE: Zbog nje se gojite i hormoni vam divljaju

0

Piće koje se najviše konzumira na svijetu, sa svojom primamljivom aromom i sadržajem kofeina, često je hvaljeno kao savršen način za početak dana. Međutim, možda to i nije tako jednostavno. Za mnoge je ritual kuhanja šalice kave, odlaska u kupaonicu i uživanja u prvom gutljaju ono što ih konačno probudi iz sna. Ovo je piće s dobrim razlogom steklo ogromnu popularnost, no važno ga je konzumirati umjereno iu pravo vrijeme kako biste iskoristili njegove blagodati.

Prema studiji objavljenoj u digitalnoj biblioteci američkog Nacionalnog instituta za medicinu, konzumacija kave na prazan želudac može imati negativne zdravstvene učinke, osobito kod žena. Prirodni biološki ritam tijela rezultira najvišom razinom kortizola ujutro nakon buđenja, a najnižom navečer prije spavanja. Kada se kava konzumira rano ujutro, tijekom vršne razine kortizola, može ometati proizvodnju hormona i poremetiti cirkadijalni ritam. Nutricionistica i liječnica Karlin Rozenblum za portal PureWow pojašnjava da kortizol može negativno utjecati na ovulaciju, hormonsku ravnotežu i težinu.

Dr. Rozenblum zaključuje da konzumacija kofeina tijekom vršne razine kortizola dovodi do pojačanog lučenja kortizola, no točan razlog za ovu pojavu još nije poznat. Vjeruje se da kava utječe na određene vitamine i minerale u tijelu. Dr. Rozenblum također upozorava da dok je kortizol neophodan za pravilno funkcioniranje tijela, kronični stres i prekomjerno lučenje kortizola mogu dovesti do problema kao što su inzulinska rezistencija i povišene razine šećera u krvi. Uz to, ispijanje kave na prazan želudac može pogoršati probavne probleme i povećati razinu želučane kiseline. Oni koji imaju problema s probavom trebaju imati na umu da je hladna kava 70% manje kisela od tople kave.

Za optimalne rezultate preporučuje se popiti prvu šalicu kave između 9:30 i podneva, osobito ako se probudite u 7:00 ujutro kada je razina kortizola obično niska. Prije konzumiranja kave važno je pojesti obrok. Kako biste spriječili kiselost kave, preporučuje se konzumiranje namirnica bogatih kalcijem poput chia sjemenki, jogurta ili badema tijekom doručka. Rozenblum ovo preporučuje kao sredstvo za neutralizaciju kiselosti kave. Ispijanje kave u to vrijeme osigurat će vam potrebnu energiju i poticaj.