ISPRAVKA VIJESTI: Soda bikarbona ne liječi razne bolesti…

0

Portal savjetizadeset.info je  02. juna 2023 godine objavio člnak pod naslovom “JESTE LI ZNALI: Soda bikarbona korištena na ovaj način ima nevjerovatna 4 efekta na tijelo, SPAŠAVA!” Između ostaloga u samom tekstu članka navodi se da soda bikarbona u raznim receptima, liječi i određene bolesti kod čovjeka. 

Portal Raskrinkavaanje.ba, je već ranije radio analize ovakvih i sličnih članaka te je došao do zaključka da se radi o neprovjerenim, odnosno lažnim vijestima. Naime, U analizi Raskrinkavanja objavljenoj 13.10.2020. godine, u kojoj se pisalo o netačnim tvrdnjama da “alkalna hrana koja je iznad pH vrijednosti virusa može poraziti koronavirus”, navedeno je da je ishranom moguće promijeniti jedno pH vrijednost urina. 

Samim time, navodi iz ovoga članka da soda bikarbona uravnotežuje pH vrijednosti tijela posve je netačan. Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju iz članka portala savjetizadeset.info da soda bikarbona “alkalizuje” organizam i tako sprečava bolesti ocjenjuje se kao lažna vijest.