Jednostavni matematički zadatak namučio je mnoge na internet. MOŽETE LI GA VI RIJEŠITI? SAMO ZA GENIJALCE

0
199

JEDNA MAJKA JE UPITALA SVE KORISNIKE DRUŠTVENE MREŽE FACEBOOK ZA POMOĆ NAKON ŠTO JU JE ZBUNIO MATEMATIČKI ZADATAK KOJEG JE NJENA ŠESTOGODIŠNJA KĆERKA MORALA RIJEŠITI ZA DOMAĆU ZADAĆU ZA ŠKOLU.

Iako izgleda kao jedan veoma jednostavan zadatak, velikom broju ljudi je dugo trebalo da odgonetnu kakav odgovor se ustvari traži ovdje.

Majka je bila uvjerena da se radi o trik pitanju, a nije bila jedina koja je imala ovakvo mišljenje. Međutim, ipak se ispostavilo na kraju da je riješenje ovog zadataka poprilično logično, a na kraju krajeva i jednostavno.

Naime, ovo pitanje prikazuje slike morskih zvijezda i četiri okvira sa brojevima, koji se nalaze ispod svake zvijezde. Jedan okvir, koji je prvi u nizu, sadrži broj četiri, dok drugi, posljednji u nizu, sadrži broj 18, a ostala dva su prazna.

– U ova tri spremnika ima najmanje četiri morske zvijezde, a najveći broj mogućih zvijezda iznosi 18. Koliko bi morskih zvijezda moglo biti u srednjem spremniku, ako su dva moguća odgovora, ovako glasi zadatak.

Tada su se mnogi komentatori požalili na težinu zadatka.

“Zašto matematika ne može biti lagana nekada”, napisao je jedan.

“Zbunjen sam zaista”, priznao je drugi.

Ali, drugi su uspjeli da dođu do tačnog odgovora te su objasnili da se ne radi o trik pitanju niti o prikazu spremnika, nego o provjeravanju razumijevanja pojmova najmanje i najviše kod prvačića.

Mogući odgovori mogu da budu bilo koja dva broja između četiri i 18. Majka se na kraju svima zahvalila na pomoći.