JAČA KRVNE SUDOVE I ŠTITI SRCE: Čaj koji će vas preporoditi, samo mali broj ljudi zna njegova lekovita svojstva

0

Za osobe koje žele izgubiti na tjelesnoj težini, kao i za one s kardio-vaskularnim bolestima općenito su dobre žitarice niskog glikemičkog indeksa. Zob je idealna i za dijabetičare. Zrno zobi je među žitaricama najbolji izvor kalcija, koji zajedno s drugim mineralima doprinosi zdravlju zubi i kostiju. Ovaj čaj je odličan za jačanje zdravlja srca i krvnih sudova i smanjivanje rizika od infarkta kao i moždanog udara.

Zob sadrži dijetalna vlakna koja mogu pomoći kod poticanja rada mišića crijeva probavnog sistema. Osim za snižavanje holesterola, betaglukan je poznat po učinkovitom podizanju imuniteta organizma.Iako sadrži fruktozu u malim količinama, njoj nije potreban inzulin za ulazak u ćelije.

Upravo zato dijabetičari mogu konzumirati zobeni čaj, a često im se i preporučuje kao i onima s visokim holesterolom te visokim krvnim pritiskom. Čaj od zobi je izrazito dobar za osobe koje imaju problema sa živčanim sistemom upravo zato što sadrži masne kiseline, glukozu, fosfor, lecitin i vitamin B1 za pravilan rad neurona.

Za kraj današnjeg članka donosimo vam na koji nain možete pripremiti čaj od zobi: Naime, 5 kašika zobi potopite u litar hladne vode i zagrijete polako do ključanja. Osatvite da vri 5 minuta, a nakon toga da se ohladi. Po želji zasladite sa malo meda i konzumirajte u toku dana umjesto vode.