IZNENADIO CIJELI SVIJET- Papa Franjo posjetio zatvor i OPRAO NOGE ZATVORENICIMA- Uradio je to zbog OVOGA (VIDEO)

0

Celi svet je trenutno veoma zabrinut zbog rata koji se dešava u Ukrajini. Najviše je tako zbog činjenice da je moguć i Treći svetski rat. Pored svega što je negativno, neretko znamo čuti i nešto je pozitivno. Mi vam danas donosimo jednu zanimljivu priču koju verovatno niste do sada čuli. Pročitajte o čemu je reč u nastavku teksta!

Papa Franjo je posetio zatvor u italijanskom gradu Civitavecchia te je tom prilikom obavio obred pranja nogu zatvorenicima i zatvorskim čuvarima. Naime, on je oprao noge dvanaestorici zatvorenika. Prethodno je u zatvorskoj kapeli vodio misu, a tu je bila i ministrica prave Marta Cartabia.

Papa je pričao o oprostu, te im je poručio da će Bog suditi svima, pa i njima. Također je dodao da je on spreman za oprost, jer je i sam Bog taj koji oprašta. Poslije toga je Papa Franjo ponovio Isusov gest tokom Posljednje večere, kada je svim svojim učenicima oprao noge, a to je znak ljubavi, služenja i poniženja.

Nakon zaršene ceremonije, direktor zatvora se lično zahvalio Papi te mu je dao i neke poklone. Među poklonima je bilo i ono što su zatvorenici uzgojili u zatvorskom vrtu. Pri svome odlasku Papa je spustio prozore kako bi pozdravio sve one koji su ga ispratili ispred zatvora. Za one koji ne znaju, Papa Franjo je kao nadbiskup u Buenos Ajresu također redovno posećivao zatvorenike a i ljude u staračkim domovima. Papa Franjo je poznat kao izrazito skromna osoba. Kao kardinal nije živio u raskošnoj rezidenciji nego je živio u malenom stanu u Buenos Airesu, a umjesto službenog koristio je javni prijevoz.