Primarni sastojak u kuhinji nije samo sol. Jeste li znali da vam može olakšati život? Evo samo nekoliko primjera izuzetnih prednosti ove hrane:

1. So može da spriječi širenje mrava

– Mravi se često viđaju u ostavi, kao i na vratima i prozorima. Naravno da ih se želite riješiti. Sol je odgovor. Na mjestima gdje mravi ulaze pomoći će posipanje male količine soli. Dodatno ćete sniziti nivo vlage u kući.

2. So je odlična kao prirodni materijal za poliranje srebra, bakra i bronze

– Svaki predmet u kući treba očistiti. Isto važi i za srebrni ili bakreni nakit. Izgubiće boju ako su ne obrađeni. Koristite za sprječavanje ovog problema. Rješenje soli i jabukovog sirćeta čini čuda za ove probleme i istovremeno je efikasno i jednostavno. Da biste se riješili prljavštine, samo obrišite prljavu površinu.

3. Prirodno sredstvo za čišćenje kuće i automobilskih prozora

Dvije kašike soli treba pomiješati sa toplom vodom. Koristite ovu kombinaciju za čišćenje prozora i uklanjanje svih mrlja koje mogu imati. Vaš prozor će tada imati prirodniji izgled duže vrijeme. Ista formula se može koristiti za čišćenje prozora automobila.

4. Blistava sudopera

– Pripremite otopinu od soli i tople vode i njome očistite sudoper tako što ćete ga staviti direktno na površinu. Sol u ovome će pomoći u smanjenju neugodnog mirisa.

5. Pomladite kožu

– Slana kupka je odličan način za revitalizaciju kože. Pomiješajte sol sa lavandom ili maslinovim uljem. Nakon što nanesete smjesu na tijelo, pričekajte nekoliko minuta prije nego što nastavite. Da biste se riješili bilo kakve prljavštine, isperite smjesu toplom vodom. Sol će revitalizirati vašu kožu.