INŽENJER ZA ENERGETIKU DAO SAVJETE ZA UMANJENJE RAČUNA ZA STRUJU: Ovo je najbolje rješenje za zimu koja stiže!

0

Inženjer specijaliziran za energetiku opisao je metode za smanjenje vlastitih troškova električne energije. Grijanje je istaknuta tema kako se približavamo zimskoj sezoni, a potencijalna eskalacija cijena električne energije u Srbiji je prirodna briga. U kojoj mjeri možemo uštedjeti na računima za grijanje tijekom zimske sezone ovisi o našem individualnom budžetu. No, što ako zimska sezona potraje dulje od predviđenog? Pitanje je to novinara Nikole Vujovića Milošu Zdravkoviću, diplomiranom inženjeru energetike. Možemo li učinkovito smanjiti račune za grijanje i ako možemo, kako?

Prema Zdravkovićevim riječima, nema sumnje da će povećanje cijena struje utjecati na troškove grijanja. Jedna od primarnih dilema u Srbiji, ističe Zdravković, je prevelika potrošnja električne energije u kućanstvima u odnosu na njezinu potrošnju u industriji i prometu, za razliku od zemalja Europske unije. U Srbiji prosječno kućanstvo troši 462 kilovata, dok je prosječna potrošnja u Europi 303 kilovata. Zdravković tvrdi da je plinofikacija bolja opcija od električne energije za grijanje, posebice u Srbiji, gdje kućanstva troše gotovo polovicu ukupne potrošnje električne energije u zemlji, što nije održiva praksa. Na upit o načinima smanjenja izdataka za grijanje, Zdravković ističe više čimbenika koji utječu na trošak, uključujući lokaciju unutar zgrade, kvalitetu stolarije, prisutnost i orijentaciju terase te održavanje stambene zajednice. Značajna poboljšanja energetske učinkovitosti mogu se postići učinkovitim održavanjem stambenih zajednica.

Zdravković je istaknuo ključni savjet – odmak od klasičnih električnih grijača prema inverterskim klima uređajima. Ovi inovativni uređaji imaju superiornu ocjenu koeficijenta učinka (COP), u rasponu od 4,5 do 5. Jednostavnije rečeno, za svaku iskorištenu jedinicu električne energije dobivate četiri jedinice izlaza. Ovu informaciju otkrio je Zdravković. Iako zima možda trenutno nije u prvom planu naših misli, ključno je unaprijed planirati učinkovito grijanje doma u svjetlu nedavno otkrivenog porasta cijena električne energije.