Imate problem sa stolicom, ne možete u WC da idete? Najbolji laksativ od prirodnih sastojaka je ovo, probleme ćete riješiti, evo kad ga trebate konzumirat

0

Problemi s probavom mogu imati dubok utjecaj na vaš svakodnevni život. Grčevi, nadutost i zatvor samo su neke od tegoba koje možete riješiti čišćenjem crijeva uz pomoć prirodnog laksativa.

Zatvor može biti veliki problem jer se u debelom crijevu mogu nakupiti mnoge loše bakterije. Za zdravlje vašeg organizma potrebno je obaviti obilno mokrenje, što pomaže izbacivanju ostataka hrane koja mu nije potrebna. Ako patite od zatvora i ne obavljate nuždu, hrana se može predugo zadržati u probavnom traktu. U tom slučaju se pokreću bakterije i stvara se fermentacija, što može rezultirati neugodnim plinovima.

Šljive su voće koje je puno topivih vlakana, a sadrži i veliku količinu vitamina A, željeza i kalija. Osim što pomažu u probavi, šljive pomažu i kod zdravlja srca. Sok od šljive, ako se konzumira svakodnevno, može pomoći kod problema s zatvorom.

Za pripremu ovog prirodnog laksativa potrebno vam je:

– voda (četiri litre)
– zrele šljive (jedan kilogram)
– šećer (dvjesto grama)
– limunska kiselina (dvije kašike)
– staklene boce (one koje za sok koristite)

Pripremit ćete jako lako, ono što prvo trebate uraditi je da operete šljive, koštice izdvojite, nasjecite na četvrtine da lakše skuhate. Šljive kuhajte u dvije litre vode, na laganoj vatri dok ne postanu mekane.

Kad se završi ostavite da se ohlade, potom izvadite i zvode gdje ste kuhali, a lonac s vodom sa strane ostavite. Kuhane šljive izmiksajte pa potom procijedite. A dio koji ostaje poslije cijeđenja vratite u vodu gdje su se kuhale. Dodati potom u lonac šećera, limunske kiseline i dva litra vode. Kuhajte na laganoj vatri dok se ne otopi. 15 minuta traje kuhanje.

Promiješajte polako za vrijeme kuhanja, pripremite boce za sok, sterilišite u rerni i lagano ih ugrijte na 70 stepeni. Kad se skuha sok, u vruće flaše ga točite. Nepropusnim čepom zatvorite.