Trenutno Vijesti

IMATE ORHIDEJE? OVO OBAVEZNO URADITE U JESEN! Samo ovako će imati raskošne cvjetove, OVAJ NAPITAK ORHIDEJA VOLI VIŠE OD VODE

Mnoge domaćice vole svoj dom ukrašavati raznim vrstama cvijeća a jedna od najomiljenijih je svakako orhideja. Obzirom da ima jako puno vrsta ovog cvijeta koji ima razne oblike i boje orhideje predstavljaju ukras svake prostorije u kojoj se nalaze.

Da bi vaše orhideje uvijek bile u svom najljepšem sjaju potrebno ih je znati pravilno održavati. Dok traje ljeto njih je dovoljno zalijevati jednom do dva puta u sedmici a kada dođe zima zalijevajte ih samo jednom u deset ili petnaest dana. Ivona Žinić koja je magistar agronomije je u intervjuu za Večernji.hr, objasnila da je najbolje orhideje zalijevati kišnicom a ako nemate priliku za to onda je dobra i voda iz česme.

Kada je u pitanju vrijeme kada se orhideje zaliejvaju najbolje bi bilo to uraditi ujutro i to u količini koja će doprinijeti da kompost u kojem se orhideja nalazi bude vlažan a ne previše razmočen. Pošto orhideji odgovara vlažan vazduh najbolje bi bilo da je zavisno od temperature prostorije u kojoj se nalazi prskate od jedan do tri puta. Ako je prostorija toplija to prskanje treba biti češće i obrnuto.

Kada sadite orhideju vodite računa da zemlja u koju ćete je položiti bude laka i propustljiva a najbolje joj odgovara humus. Treba pustiti da se zemlja između dva zalijevanja osuši a kada je vrijeme cvijetanja onda im treba više vode ali nemojte pretjerati pa da biljka pliva u vodi. Nikada nemojte saditi orhideju u običnu zemlju, jer ćete je tako sigurno uništiti. Njoj su idealni kućni uslovi u kojima je vlažnost oko 60 posto a temperatura od 18 do 32 stepena. Ostatak pročitajte ovdje.

Oglasi – Advertisement