Rukovodstvo mađarske meteorološke službe smijenjeno je zbog pogrešne vremenske prognoze, koja je izazvala političku raspravu, prenosi BBC.


Ono što je vlada najavljivala kao “najveći evropski vatromet”, planiran za subotu uveče u Budimpešti povodom proslave Dana svetog Stefana, državnog praznika, morao je da bude odložen sedam sati prije zakazanog početka, sa obrazloženjem upozorenja na ekstremne vremenske uslove.

Vrijeme je, međutim, ostalo mirno, a to je dovelo do smjenjivanja načelnika i zamjenika šefa mađarske meteorološke službe, navodi BBC.

Oko 40.000 vatrometa bilo je spremno za lansiranje sa 240 punktova duž pet kilometara obale Dunava u centru Budimpešte, a vlada je odložila događaj za nedelju dana zbog ekstremnih vremenskih upozorenja koje je dobila.

Oluja, praćena padavinama, koju je Nacionalna meteorološka služba predvidjela. promjenila je pravac i umjesto toga pogodila je djelove istočne Mađarske i potpuno zaobišla glavni grad.

 

Služba je u nedjelju objavila javno izvinjenje na svojoj Fejsbuk stranici, uz objašnjenje da se desio „najmanje vjerovatan“ ishod i da je neizvjesnost dio vremenske prognoze.

Ministar tehnologije i inovacija Mađarske Laslo Palkovič je u ponedjeljak smjenio šefove meteorološke službe, što nikom nije palo na pamet da bi se to moglo desiti, a ova odluka je odmah stupila na snagu.

Reakcije u Mađarskoj su različite i jako podjeljene, navodi BBC.

Skoro 100.000 ljudi potpisalo je peticiju kojom se poziva na otkazivanje vatrometa u vrijeme rata u susjednoj Ukrajini i mjera štednje kod kuće.

Pristalice vlade, međutim, bile su nezadovoljne zbog navodne nesposobnosti prognostičara i nadaju se da će se najavljena proslava sada održati kako je planirano, sljedeće subote.