HITNO JE IZBACITE, 1 NAMIRNICA JE GLAVNI UZROK DEBLJINE: Stvara masnoću na stomaku i itekako ugrožava zdravlje

0

Prema istraživanjima, visceralna mast, koja se ponekad naziva i abdominalna mast, je najopasnija vrsta masti. Prema stručnjacima sa Univerziteta Johns Hopkins, visok nivo sala na stomaku povećava rizik od srčanih bolesti, srčanog udara, moždanog udara, insulinske rezistencije, pa čak i nekih maligniteta. Vježba je jedna od najvećih strategija za smanjenje sala na stomaku i poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja, ali vaša hrana također ima značajan utjecaj na vaš obim. Možete izbjeći debljanje na stomaku ako jedete uravnoteženu ishranu punu kompletne hrane.

U jednoj studiji, istraživači sa Univerziteta Tufts pratili su način ishrane 459 ljudi srednjih godina oko dvije godine. Prema njihovoj ishrani, podijeljeni su u šest grupa na osnovu namirnica koje su birali. Prema istraživanju u The American Journal of Clinical Nutrition, iako su osobe koje su imale standardnu ​​američku dijetu “meso i krompir” dobile najveću težinu, ona je bila ravnomjernije raspoređena po tijelu. Oni koji su konzumirali najviše bijelog hljeba i drugih visoko rafiniranih obroka, međutim, akumulirali su najveću masnoću na stomaku.

Količina težine i trbušne masti koju možete akumulirati tokom vremena može se smanjiti ako jedete manje bijelog kruha i slijedite mediteransku ishranu, prema zasebnoj analizi objavljenoj u British Journal of Nutrition. Studije koje pokazuju povezanost između unosa bijelog hljeba i masnoće na trbuhu su opservacijske, što znači da ne objašnjavaju zašto bijeli hljeb uzrokuje masnoću na trbuhu. Međutim, naučnici imaju niz hipoteza. Bijeli hljeb može povećati vaše šanse za razvoj sala na stomaku, ali to ne znači da morate potpuno prestati da ga jedete. Kada se uzima u kombinaciji sa uravnoteženom ishranom, integralni hljeb sa puno vlakana zapravo je povezan sa smanjenjem masnog tkiva na stomaku, navodi “Radio Sarajevo”.