GOJAZNOST JE OZBILJAN ZDRAVSTVENI PROBLEM: Svaki 5. odrasli pati, dr Skrobić upozorio na KRAJNJI STADIJUM

0

Dr Ognjen Škrobić ističe da je gojaznost medicinska bolest koju treba liječiti, a ne kozmetički problem. Zdravstveni problemi povezani sa gojaznošću se pogoršavaju. Čak ni debeli ljudi nisu svjesni da je gojaznost hronično stanje, uprkos činjenici da podaci pokazuju da pogađa sve veći broj Amerikanaca. Dr Ognjen Škrobić, specijalista opšte hirurgije na Klinici za digestivnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije, razgovarao je o tome kako riješiti to stanje, koje su najbolje preventivne mjere i da li sadrži lijekove za zdravu naciju.

Prvo prilagodite prehranu i način života. Svaki pacijent treba da počne na ovaj način. Danas je psihološka pomoć ključna, ali je često potcjenjujemo. Po prvi put, možda danas imamo na raspolaganju prilično efikasne lijekove za liječenje gojaznosti. Pacijenti s teškom kliničkom gojaznošću koji mogu imati najviše koristi od njihove pomoći izbjegavaju potrebu za operacijom. Konačno rješenje za liječenje gojaznosti trebalo bi da bude operacija, savjetuje stručnjak.

Postoji nekoliko metoda, međutim operacija je prilično uspješna u liječenju gojaznosti. Osim što ćete izgubiti težinu, dobit ćete dijabetes i hipertenziju pod kontrolom. Gastrični premosnik, u kojem se želudac sužava i dio koji nabubri nakon obroka, je najpopularniji tretman. Ne samo da smo u mogućnosti da unosimo manje hrane, već se radikalno mijenja i hormonska kontrola probavnog sistema i osjećaj gladi u centralnom nervnom sistemu. Istražuju se i drugi pristupi, koji je, smatra dr Škrobić, prilično koristan za mršavljenje.

“Trebalo bi da dobijete pomoć što je prije moguće. Ako dijeta ne pomogne, treba da pređete na slejdeću fazu i da pacijent zatraži stručnu pomoć. Možda je jednostavno pogriješio u vezi sa tim dijetama. Najbolje je da kontaktirate prije nego što ima problema sa šećerom, hipertenzijom ili bilo čim drugim što dolazi sa gojaznošću, rekao je dr Ognjen Škrobić.