Finalna epizoda popularnog kviza “Potera” donijela je veliku radost publici jer je jedan natjecatelj, iskazavši izuzetnu nesebičnost, svoj dobitak velikodušno donirao za liječenje mladog Todora Stojanovića, ostavivši sve u potpunom čudu.

Izuzetan uspjeh ostvario je Veljko Kotlaja, 22-godišnji student povijesti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Svoju umješnost iskazao je vješto čuvajući impozantan iznos od milijun i pol dinara. U suradnji s Branislavom Todorićem iz Beograda i Slobodanom Bulatovićem iz Stare Pazove izašli su kao pobjednici u finalnom kolu trijumfom nad Milicom Jokanović i osigurali si nevjerojatnih 1.740.000 dinara. Veljko je bez pokolebanja ostao pri uverenju da će im se Milica na kraju pridružiti tokom celog kviza, uporno izgovarajući reči: “Sad će Mića!” Nažalost, njegove su se nade na kraju srušile jer se ona nije pojavila.

Kako piše na stranici Udruge “Budi human”, dvogodišnji mališan Todor nastao je pomno praćenom i reguliranom trudnoćom. Nažalost, njegovo zdravlje se počelo pogoršavati ubrzo nakon rođenja. Unutar prvih 48 sati doživio je neonatalne napadaje, a samo nekoliko dana nakon boravka u rodilištu dobio je dijagnozu obostrane upale pluća. U kontaktu sa Monikom Živojinović, majkom dečaka, ekipa Kurira uspešno je dobila objašnjenje njegovog stanja. Nakon što smo obavili temeljitu procjenu Todorovog stanja u Turskoj, vratili smo se kući u Srbiju. Naša početna namjera putovanja bila je postaviti dijagnozu i primiti liječenje, ali nažalost, njegovo se stanje pogoršalo dok smo bili tamo. To je dovelo do toga da mu je bila potrebna intenzivna njega na bolničkom odjelu intenzivne njege, što je rezultiralo znatnim troškovima. Kako bismo pokrili ove financijske terete, aktivno smo tražili donacije tijekom našeg boravka tamo. Nažalost, klinika nam je pružila samo dijagnostičke pretrage, a nikakvu pomoć. Kada se Todorovo zdravlje popravilo do te mjere da je mogao putovati, vratili smo se u Srbiju.

Nažalost, tek trebamo dobiti potvrdu od medicinskog centra koji je u stanju primijeniti potrebnu terapiju. Todorovo stanje pokazuje neke znakove poboljšanja; sada se budi i dio dana diše bez pomoći. Međutim, nije bilo značajnijeg poboljšanja u njegovom ukupnom blagostanju. Naša potraga za rješenjem proteže se diljem svijeta i aktivno smo uključeni u stalne napore da lociramo odgovarajuću ustanovu za liječenje. Slijedom toga, odlučili smo imati otvoren račun kod Zaklade “Budi human”. Sredstva koja prikupljamo putem ove platforme koriste se za pokrivanje troškova vezanih uz konzultacije na raznim klinikama, koji mogu varirati od 1.500 dolara na više, kao što je spomenula Todorova majka.

Dječakova majka objašnjava da su njihove trenutne okolnosti izazovne zbog nemogućnosti da pronađu kliniku koja nudi traženi tretman, ostavljajući im samo pristup pregledima. Unatoč provođenju temeljitog genetskog testiranja, klinike nisu sigurne u svoju sposobnost pružanja točne dijagnoze i pomoći. Suočeni su s neizvjesnošću u pogledu sljedećih koraka koje treba poduzeti za daljnju istragu. Jedina predložena opcija je ponavljanje prethodnih ispitivanja, iako se čini uzaludnim krenuti na dugo i skupo putovanje bez zajamčenog rješenja. Ova situacija predstavlja veliki stres za Todora, s obzirom na njegovo krhko zdravlje. Srećom, rehabilitacijska klinika u Teksasu pružila je pozitivno rješenje. Trenutno ćemo istražiti njihov program kod kuće, jer još nismo spremni za intenzivan program. Ovo objašnjenje dala nam je Monika Živojinović.

Dok je obitelj bila zadubljena u kviz, naletjeli su na nevjerojatno junaštvo natjecatelja. Tijekom našeg dubokog bavljenja kvizom, naletjeli smo na njegovu odluku koja nas je krajnje začudila. Ovo nas je otkriće zateklo nespremne jer u posljednje vrijeme nismo izrazili nikakve pritužbe. Ključno je priznati postojanje djece, posebno one oboljele od leptiraste bolesti, kojoj je novčana potpora očajnički potrebna. Iako lijek za njihovu bolest postoji, on je skupo visok. Zbog toga smo se suzdržali od traženja financijske pomoći jer smo čvrsto uvjereni da postoje pojedinci kojima su sredstva u ovom trenutku hitnija. Na naše iznenađenje, ove je godine na Todorov račun legla pozamašna svota, što nas je zateklo potpuno nespremne.

Naravno, naša je znatiželja bila potaknuta dok smo razmišljali o identitetu velikodušnog dobročinitelja, ali naši pokušaji da lociramo Veljka Kotlaja, tajanstvenog donatora, pokazali su se uzaludnim. No, gledajući sinoć kviz, odjednom smo shvatili – to je on. U kolovozu su novinske kuće kružile pričama o Todoru.potrebna joj je pomoć, ali ta su izvješća bila zastarjela. Očito je Veljko naletio na ovu informaciju i odlučio pomoći. Ostali smo zaprepašteni njegovim postupcima i pitali smo se kako je uspio ući u trag Todoru. Važno je napomenuti da odnedavno sve upite za podršku preusmjeravamo drugoj djeci. Sudionik kviza nam se, međutim, nije izravno obratio; vjerojatno su došli do informacija putem neke publikacije i donijeli vlastitu suosjećajnu odluku. Neizmjerno smo im zahvalni na lijepoj gesti, iako je bitno naglasiti da Todor trenutno nije u neposrednoj opasnosti – to možemo potvrditi.