FITNES TRENER OTKRIO ŠTA NIKAD NE JEDE, ČAK NI DA MU PLATE: Mi se u tome “davimo” a ne znamo koliko je ODVRATNO

0

Davanje prioriteta uravnoteženoj prehrani ključno je za one koji žele poboljšati svoje cjelokupno zdravlje, optimizirati tjelesne funkcije i spriječiti razne bolesti.

Marko Stojanović, fitness trener koji je brojnim pojedincima pomogao u poboljšanju cjelokupnog zdravlja, ističe važnost vođenja računa o tome što konzumirate. Baš kao što ste izbirljivi po pitanju vrste goriva koje sipate u svoj automobil, jednako je važno voditi računa o tome što “ulijevate” u svoje tijelo. Usvajanjem ove perspektive možete osigurati zdravu ravnotežu i izbjeći potencijalne probleme s mršavljenjem i fizičkom spremom.

Promatranjem, Marko je primijetio da značajan broj njegovih klijenata ima poteškoća sa sličnim namirnicama. Posljedično je identificirao četiri najštetnije namirnice koje posjeduju male količine korisnih nutrijenata, a mogu nanijeti ozbiljnu štetu tijelu pojedinca.

Njegov glavni prioritet bio je stavljanje mesnih proizvoda iznad svega.

Predmeti o kojima je riječ imaju oskudnu nutritivnu vrijednost i obiluju štetnim sastojcima, kao što su visoke razine kolesterola, natrija i zasićenih masti.

Prisutnost konzervansa u ovim proizvodima je značajna, jer je poznato da povećavaju vjerojatnost razvoja ozbiljnih zdravstvenih stanja kao što su bolesti srca i rak.

Prema Markovim riječima, razlog za njihov najviši plasman je korištenje nejestivih dijelova životinja u njihovoj proizvodnji. Tvrdi da sadrže sve vrste otpada, uključujući uši, jezike, mozgove i druge neukusne dijelove. Ti se sastojci zatim pretvaraju u hrenovke, salame, paštete i slične namirnice vezane uz meso.

Kako bi se osigurala dugotrajnost, poboljšao okus i održala svježina, u otrov se ugrađuju različiti emulgatori, pojačivači okusa i aditivi.

Većina proizvoda od margarina koji se mogu kupiti na našim tržištima prepuni su i transmasti i zasićenih masti. Poznato je da ove posebne masti povećavaju vjerojatnost razvoja bolesti srca.

Superioran bi izbor bio zamijeniti margarin autentičnim maslacem, iako u nešto smanjenoj količini.

Prema izvoru na koji sam naišao, proizvodnja margarina i plastičnih boca imaju nevjerojatnu sličnost, sa samo jednim sastojkom koji se razlikuje. Za stvaranje teksture margarina koristi se proces hidrogenacije, koji uključuje tretiranje biljnih ulja poput sojinog i suncokretovog vodikom pod visokim pritiskom.

Gazirana pića su vrsta pića koja sadrži plin ugljični dioksid otopljen u vodi. Ova pića mogu biti umjetno ili prirodno gazirana, a često su aromatizirana raznim sirupima. Proces karbonizacije stvara mjehuriće u tekućini, koji mogu pružiti ugodan osjećaj pri konzumiranju. No, prekomjerna konzumacija gaziranih pića može imati negativne učinke na zdravlje, poput oštećenja zubne cakline te povećanog rizika od pretilosti i drugih zdravstvenih problema.

Poznato je da gazirana pića imaju visok sadržaj kalorija, umjetne aditive i šećer u velikim količinama, bez ikakve nutritivne vrijednosti. Jedno gazirano piće može sadržavati čak deset vrećica šećera, a svaka vrećica sadrži približno sedam grama šećera. Nedavne studije pokazuju da i konvencionalna i dijetalna gazirana pića mogu imati štetne učinke na zube, slične onima koje uzrokuje baterijska kiselina. To može uzrokovati povećanu osjetljivost zuba, kao i karijes, čak i kod onih koji održavaju dobru oralnu higijenu.

Umjetno bojilo koje tamnim gaziranim sokovima daje nijansu proizvodi se kemijskom preradom, što rezultira stvaranjem kemijskog nusprodukta koji se zove 4-metilimidazol (4-MEI). Studije su otkrile korelaciju između 4-MEI i raka. Štoviše, istraživanje je pokazalo da su gazirana pića povezana s povećanom vjerojatnošću razvoja pretilosti.

Čips

Prženi krumpirići, poznati i kao prženi krumpirići, omiljena su hrana koja se često konzumira na svim kontinentima. U nekim nacijama, ovo već pripremljeno jelo ima cijenjen status među stanovništvom.

Količina kalorija u pomfritu može jako varirati ovisno o načinu pripreme. Kako bi pomfrit bio zdraviji kada ga kuhate kod kuće, najbolje ga je peći bez dodane masnoće. Ova metoda rezultira neslanim pomfritom s najmanje kalorija – porcija od 100 grama sadrži samo 158 kalorija.

Uspoređujući domaći krumpirići s navedenim, može se zaključiti da prvi sadrži manje kalorija.

Kada se priprema na ovaj način, pomfrit ima kalorijsku vrijednost koja se može usporediti s običnom pečenim krumpirom. Običan pečeni krumpir ima samo 93 kalorije.

S druge strane, pomfrit koji se obično poslužuje u restoranima i prži se u ulju i soli sadrži znatnu količinu kalorija, s čak 324 kalorije prisutne u svakoj porciji od 100 g.

Najneugodniji burger je onaj koji prodaje najpoznatiji lanac brze hrane u Americi. Jeste li se ikada zapitali kako uspijeva biti tako dug i izmijenjen? Nanosi se niz premaza kako bi izgledao veći, kako bi se očuvala njegova svježina i poboljšao okus.