EVO ZAŠTO VAM SE KVARI KISELI KUPUS: Stari način za kiseljenje počinje još na ovome mjestu

0

U ovo vrijeme je jedna od veoma čestih i obaveznih stvari da se pokiseli kupus, pa je tako to mnogima omiljena zimnica. Pored toga što se kiseli kupus koji je veoma zdrav i ima razne prednosti može koristiti kao salata, može se koristiti za pravljenje još nekih tradicionalnih jela kao što su to sarma ili podvorak.

Ipak, možda ste do sada imali prilike da čujete pored svog toga rada i truda da se nekim ljudima kupus počeo kvariti i da ne znaju koji je razlog zobg toga. Tako se počnu pitati da li je to zbog količine soli ili je nešto ipak drugo u pitanju.

Na internetu ćete danas moći da pronađete mnogo recepata koji će vam otkrivati razne načine da ukiselite kupus, a naši roditelji su uvijek imali veću količinu nego što je potrebna koja se danas navodi u receptima.

Ono što je prvo dobro zapamtiti jeste da se kupi dobar i kvalitetan kupus, pa je idealno da kada vi kupite jednu ili dvije glavice da onda dođete kući i provjerite da li je ipak ukus slatkast ili ljutkast.

Kada ste ga probali, a ako je on slatkast onda ga odmah trebate kupiti u većoj količini pa pokiseliti, a ako je situacija da je ljutkast onda ga možete iskoristiti za salatu ili za kuhanje pa onda još uvijek trebate nastaviti potragu za onim kojeg ćete da kiselite za zimu. Bitno je i da provjerite da li se između liski nalaze puževi jer ako ih onda ima onda će taj kupus da propadne.

Kada ste kupili i pravu vrstu kupusa, onda je potrebno da svaku glavicu očistite od vanjskih listova pa da korijen što više možete izdubite i u svaku tu udubinu je potrebno da naspete po jednu kašiku soli, te ih poredate u vaše bure i isto bi trebali paziti da vam glavice ne budu previše stisnute, a da nisu ni labave.