EVO ŠTA ODMAH DA URADITE KADA VAS UJEDU OSA, PČELA ILI STRŠLJEN: Svi prave istu grešku, TRIK je u sljedećem

0

Proljeće je vrijeme kad se priroda budi, i samim tim tada se bude i mnogi insekti koji nerviraju sve nas. Neki od njih su naravno i pčele, ose i stršljenovi koji nas mogu u bilo kojem ternutku ubosti i na nas ostaviti određene poslejdice. Kao prvo i ono najbitnije je to da ne paničimo. Kod svih insekata poslejdice zavise od mjesta ujeda. Na tom mjestu se pojavljuje svrab i intenzivan bol.

U području lica i genetalija može nastati edem, a unutrašnjot usta je posebno opasno mjesto gdje može doći do velikog otoka i opstukcije disajnih puteva. Otrov pčele, stršljenai ose ima jako lokalno iritativno i potencijalno opšte toksično djelovanje. Poslije uboda, koji je većinom praćen sa bolom, može se pojaviti peckanje, a koža na mjestu koje je ozlijeđeno pocrveni.

Nakon uboda, na tijelu će se razviti otok, otežano disanje i to sve predstavlja tešku komplikacija koja može dovesti i do smrti, ukoliko osoba ne dobije adekvatne lijekove. Mjesto uboda ne trebamo dirati i češati. Možete na njega staviti hladnu oblogu, ili komadić leda. Ako je riječ o ujedu pleča, potrebno je sljuštiti pčelinju žaoku sa kože tupom stranom noža ili noktom. Nemojte nikada pokušavati da žaoku uhvatite sa pintetom ili između noktiju, jer ćete ostaviti ostatak otrova u kožu. Mjesto na koje ste ubodeni operite vodom i sapunom.

Ako se javi bol ili otok, stavite hladne obloge na mjesto uboda. Ako imate reakciju na ujed koja ja barem malo jača od blagog bola i umjerengo otoka, javite se doktoru koji će sigurno da vam preprouči testiranje na alergiju.