EVO ŠTA NOVI NJEMAČKI ZAKON ZNAČI ZA RADNIKE IZ BiH: Lakše do posla, čekanje za vizu će biti kraće! Za starije od 45 važe POSEBNA PRAVILA za zaposlenje – DOBRO IH PROČITAJTE!

0
241

Njemačka bilježi najvišu stopu otvorenih radnih mijesta i želi stabilizirati mirovinske fondove. Najviši postotci zaposlenosti i smanjenje nezaposlenosti su proširili uvjete na tržištu radau najjačoj evropskoj ekonomiji , a poslodavci se muče u pokušajima da popune skoro milijun radnih mjesta. Ovakva situacija ograničava ekonomski rast Njemačke.

Njemačka je prihvatila zakon koji se tiče regulisanja useljavanja stručne radne snage iz zemalja van EU. Novi zakon se ne odnosi samo na vrhunske stručnjake , nego na sve one koji pronađu zaposlenje koje odgovara njihovoj struci. Boravak je ograničen na šest mjeseci , s tim da osoba mora sama sebe izdržavati.

Posebna pravila će važiti za useljenike starije od 45 godina. Oni će dobiti dozvolu u slučaju da im radni ugovor garantuje zaradu u iznosu od 3.700 eura bruto plate , kako u starosti nebi pali na teret države. Rade na tome i da skrate duga čekanja za vizu , što je od velike vašnosti s tim da se mjesecima čeka termin za vizu.