Naime, vjerujemo da ste svi već upoznati sa djelotvornošću raznih biljaka, koje se koriste za zdravlje, imunitet kao i liješenje raznih tegoba. Ljekovite biljke su dragocjen izvor esencijalnih vitamina i minerala, a evo koje drevne prirodne i narodne ljekove možete od njih pripremiti kako bi lakše izašli na kraj sa prehladom i gripom.

Majčina dušica koristi se stoljećima u tradicionalnoj medicini. Ima antiseptička svojstva i pozitivno djeluje na probavni sistem. Za unutrašnju primjenu koristi se za liječenje bronhitisa, laringitisa, loše probave, bolne menstruacije, kolika i mamurluka. Esencijalno ulje koje se dobije destilacijom biljke koristi se za smirenje od svakodnevnog stresa, ali može uzrokovati i alergijske reakcije pa se preporučuje prvo staviti malu količinu ulja na kožu da vidite reaguje li nakon nekog vremena koža s uljem.

Najraširenija primjena nevena je u dermatologiji. Čajevi i kreme od nevena vrlo uspješno ublažavaju i liječe mnogobrojne druge bolesti. Neven ima protuupalno djelovanje, pomaže u zacjeljivanju rana. Uspješan je u borbi protiv problema s jetrom, bubrezima i urinarnim traktom, koristi se u liječenju virusa herpesa i hepatitisa. Također se primjenjuje u liječenju dijareje, upale crijeva, grčeva u trbuhu i zatvora. Pomaže i kod menstrualnih grčeva.

Čaj od žalfije će takođe pomoći da se nosite sa simptoma prehlade. Ova biljka ima antimikrobna svojstva, pozitivno utiče na zdravlje, a odlična je za ublažavanje simptoma upale grla. Čaj od žalfije može se koristiti za ispiranje upaljenog ili inficiranog grla, a možete ga i piti za celokupno zdravlje. Skuvajte 2 dl vode do ključanja i prelijte preko pune kašike žalfije i ostavite nek odstoji otprilike 5 do 6 minuta.