EVO KOJI LJUDI NIKAKO NE SMEJU DA JEDU POMORANDŽE: Odmah ih izbacite iz ishrane ako spadate u OVU GRUPU

0

Ljubitelji citrusnog voća smatraju naranče jednim od najčešće korištenih voća u svijetu. Teško je nabrojati njihove brojne prednosti, ali neke od najznačajnijih uključuju nizak broj kalorija i visoku koncentraciju vitamina, minerala i antioksidansa. Od njih se najviše ističu vitamini C, E, B i provitamin A, dok su među esencijalnim mineralima kalcij, magnezij, fosfor i kalij. Naranče potiču rad crijeva i pružaju dvostruku korist za krv i krvne žile. Snižavaju razinu lošeg kolesterola i smanjuju zadebljanje krvnih žila.

Svakodnevna konzumacija naranče može pozitivno utjecati na kosu i nokte. Ovo voće obiluje šećerom koji tijelu može dati energiju. Dok se naranče mogu konzumirati cijele ili u obliku soka, preporuča se jesti cijele plodove zbog visokog sadržaja vlakana. Međutim, kada se naranče obrade toplinom i pretvore u marmeladu, terapeutski učinci vitamina C, termolabilnog vitamina, gube se.

Osobe koje su osjetljive na preosjetljivost mogu imati problema pri konzumiranju ovog voća, stoga se savjetuje ograničavanje njegovog unosa. Preporuča se da se naranče ne daju djeci mlađoj od godinu dana zbog kiselosti koja može dovesti do neugodnog, pa čak i bolnog osipa. Podrijetlom iz Kine i Indije, stabla naranče imaju sposobnost davanja plodova do jednog stoljeća i preživljavanja do 500 godina. Plodovi obično sazrijevaju zimi, točnije između siječnja i ožujka. Jaffa keksi, nazvani po specifičnoj vrsti naranče iz Izraela koja sazrijeva u proljeće i često se riba u biskvit, inspirirani su ovim voćem. Dok je guljenje naranče uobičajeno u nekim zemljama, poput Nepala, kora se također konzumira. Pri odabiru naranči najbolje je birati voće s čvrstom korom i koje je teško u ruci, jer to ukazuje na visoku sočnost.