EVO KAKO DA ZNATE DA NIJE GRIPA, VEĆ KORONA: 2 su ključna simptoma! NEMA GREŠKE – Savjeti za deset
Trenutno Vijesti

EVO KAKO DA ZNATE DA NIJE GRIPA, VEĆ KORONA: 2 su ključna simptoma! NEMA GREŠKE

Pandemija korona virusa je postala naša svakodnevnica i ona nam je cijeli život okrenula naopačke. Stalno nas sa svih strana bombarduju informacijama o broju zaraženih kao i o mjerama kojih se moramo pridržavati bar dok se ne pronađe efikasna i bezbjedna vakcina koja bi nas zaštitila od ove nevidljive pošasti.

U Evropi je prvi pik pandemije bio u martu i aprilu mjesecu i kada smo se svi ponadali da će on za vrijeme visokih vtemperatura u ljetnjem periodu oslabiti, došlo je do velikog povećanja broja zaraženih i do drugog pika. Sada su i stručnjaci priznali da je ovaj virus jako čudan i da ih je sve iznenadio i mnogi upozoravaju da će veliki problem nastati u jesen kada je sezona i drugih respiratornih infekcija, posebno sezonske gripe.

Obzirom da su simptomi zaraze korona virusom i simptomi gripe dosta slični potrebno je znati napraviti razliku. Poznato je da se u oba slučaja javlja i visoka temperatura, kašalj i osjećaj nemoći i umora kao i do krajnje iscrpljenosti. Na kraju se pojavljuje i glavobolja, a u oba slučaja se pojavljuju i stomačne tegobe, bol u abdomenu i gubitak apetita.

Prema riječima doktora Arnolda Monta koji je zaposlen na Univerzitetu u Mičigenu postoje dvije osnovne razlike između simptoma gripe i korone a to je gubitak čula okusa i mirisa koji je puno jači i intenzivniji kod zaraze korona virusom. On se dešava naglo i osoba koja je zaražena nije u stanju da razlikuje gorko i slatko dok kada se kod gripe izgubi čulo mirisa i okusa to nije nikada ovoliko intenzivno. Druga razlika je dispneja odnosno otežano disanje i osjećaj težine u plućima.