EVO KAD NAJKASNIJE SMETE DA POPIJETE KAFU DA BISTE MIRNO SPAVALI: Utiče na san, a vi se pridržavajte OVIH PRAVILA

0

Održavanje odgovarajuće hidracije je ključno, a vrijeme kada konzumiramo različite napitke navečer može utjecati na kvalitetu našeg sna. Uvriježeno je mišljenje da bi muškarci trebali težiti dnevnom unosu od 15,5 šalica, dok bi žene trebale težiti 11,5 šalica, pri čemu vrijeme unosa tekućine igra značajnu ulogu. Konzumiranje prekomjernih količina bilo koje vrste tekućine prije spavanja može poremetiti vaš ciklus spavanja. Prema Amy Braganjini, glasnogovornici Akademije za prehranu i dijetetiku, dobar san je neophodan za smanjenje rizika od raznih zdravstvenih problema kao što su pretilost, bolesti srca, moždani udar, depresija, te za sveukupno raspoloženje i kognitivne funkcije. Braganjini savjetuje svojim pacijentima da izbjegavaju piti većinu tekućine najmanje dva sata prije spavanja, iako optimalni vremenski okvir može varirati ovisno o vrsti napitka.

Odlučiti se za šalicu kave ili bilo koji napitak s kofeinom može se činiti kao primamljivo rješenje za borbu protiv pospanosti u poslijepodnevnim satima. Međutim, važno je napomenuti da vrijeme uzimanja kofeina može značajno utjecati na kvalitetu sna. Konzumacija više od 400 mg kofeina, što odgovara četiri šalice dnevno, može dovesti do nemira, dehidracije, tjeskobe i nesanice. Stručnjaci za spavanje i neurolozi sugeriraju da je za miran san preporučljivo suzdržati se od konzumacije kofeina najmanje šest sati prije spavanja. Dok čaša vina ili piva prije spavanja može izazvati pospanost, zapravo može poremetiti obrasce spavanja. To je zbog dvostrukog sedativnog i stimulirajućeg učinka alkohola na tijelo. Konzumacija alkohola navečer može ometati duboki stadij sna poznat kao brzi san (REM), kao i potaknuti živopisne ili uznemirujuće snove i poremetiti redovne obrasce disanja tijekom noći.

Stručnjaci savjetuju da prije spavanja ne konzumirate prekomjerne količine slatkih napitaka. Konzumacija pića s visokim udjelom šećera, poput gaziranih pića ili voćnih sokova, može uzrokovati skok razine šećera u krvi tijekom večeri. To pak stimulira gušteraču na oslobađanje inzulina, hormona odgovornog za olakšavanje ulaska glukoze u stanice za proizvodnju energije. Posljedično, ovaj porast šećera potencijalno bi mogao poremetiti obrasce spavanja i otežati zaspati. Zbog toga se preporuča suzdržati se od konzumacije slatkih pića najmanje dva sata prije odlaska na spavanje, prenosi HuffPost.

Kako biste spriječili dehidraciju prije odlaska na spavanje, preporučuje se konzumiranje vode tijekom dana. Voda igra ključnu ulogu u održavanju razine hidracije i reguliranju tjelesne temperature dok spavate, što dovodi do poboljšane kvalitete sna. Nadopunjavanje razine hidratacije vašeg tijela nakon spavanja preporučuje se pijenjem vode ujutro nakon buđenja. Ipak, poželjno je izbjegavati konzumiranje velikih količina vode otprilike jedan sat prije spavanja.