ESKIMI NIKADA NE VIČU NA DJECU, A ONA SU MIRNA I POSLUŠNA – KOJA JE NJIHOVA TAJNA: Koriste drevni trik za vaspitanje

0

U svakoj kulturi postoje tradicionalni načini odgoja djece. Na primjer, Japanci pridaju veliku vrijednost nezavisnosti od najranije dobi, u skandinavskim nacijama, ključno je pustiti djecu da slijede svoja interesovanja i provode što više vremena u prirodi, a u eskimskoj kulturi zabranjeno je vikati na malu djecu. Pojavljuje se pitanje kako disciplinirati mlade i obuzdati ih dok se loše ponašaju.

Za ovo, Eskimi imaju veoma staru tehniku! Podiplomski student sa Harvarda došao je do važnog otkrića o poreklu ljudskog bijesa još 1960-ih. Gene Briggs se odvažio iznad arktičkog kruga u dobi od 34 godine i proveo 17 mjeseci živeći u tundri. Briggs je nagovorio porodicu Eskrim da ostane. Briggs je odmah uvidio nešto izvanredno u ovim porodicama: odrasli su imali ogromnu sposobnost samokontrole. Čak i ako su povremeno bili bijesni na mene, nikada to nisu pokazali, kaže Briggs. Čak se i samo izražavanje ljutnje ili nezadovoljstva smatralo nezrelim i slabim ponašanjem.

A nova studija pokazuje da su Eskimi posebno vješti u kontroli svog bijesa kada je u pitanju roditeljstvo. Jedna zlatna smjernica koju svaka majka spominje je da nikada ne vičete na malu djecu. Eskimsko roditeljstvo je izuzetno blago. Eskimski roditeljski stil bi vjerovatno bio na vrhu kada biste sve roditeljske filozofije širom svijeta rangirali prema tome koliko su ljubazni, čak imaju i poseban poljubac koji se zove kunik (nos uz nos).

Eskimo tvrdi da je galama na djecu ili jednostavno ljutito obraćanje njima neprihvatljivo u njihovoj kulturi. Lisa Ipilii je radijska producentica i majka koja je odrastala od 12 braće i sestara. Ona objašnjava: “Povišenje glasa ne pomaže kada su maleni. “To će samo povećati vaš puls. Mala djeca često ostavljaju utisak da pritiskaju vaša dugmad, ali to nije slučaj. Morate utvrditi šta ih uznemirava jer su uznemireni.