Erdogan obećao donirati 30 hiljada vakcina BiH, Dodik mu se zahvalio (FOTO)

0
172

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obećao je danas donirati zdravstvenom sistemu Bosne i Hercegovine 30 hiljada vakcina protiv koronavirusa.

Članovi Predsjedništva BiH započeli su danas službenu posjetu Turskoj, a nakon niza obavljenih sastanaka, Komšić, Džaferović i Dodik sastali su se i sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

Vijest je objavljena na konfrenciji za medije nakon sastanka, a Erdoganu se zahvalio predsjedavajući predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Iako zvanično nije naglašeno o kojoj vakcini je riječ izgledno je da se radi o kineskoj vakcini Sinovac, s obzirom da je imunizacija tom vakcinom u Turskoj najrasprostanjenija, javlja Klix.ba.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik zajedno sa ostalim članovima Predsjedništva BiH sastao se danas u Ankari sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

Nakon sastanaka održana je konferencija za novinare, a zatim i svečana večera u glavnom gradu Turske.

Atmosferu na večeri dodatno su popravili muzičari koje je prvo častio Dodik, a onda za njim isto uradio i Erdogan.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da današnja posjeta članova Predsjedništva Turskoj i sastanak sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom predstavlja kontinuitet saradnje dvije zemlje.

– Potpisivanjem sporazuma o investicijama i priznavanju vozačkih dozvola svakako idu u smjeru još bolje saradnje i još boljeg razumijevanja – dodao je Dodik.

On je zahvalio Erdoganu na velikodušnosti i donaciji 30.000 doza vakcina protiv virusa korona, u situaciji kad je i Turska izložena pandemiji i kada BiH nije uspjela kroz globalne sisteme nabavke da dobije vakcine.