Dr Stanišić otkriva: Evo kako da kupujemo JEFTINIJU I ZDRAVIJU HRANU, SAMO OVO RADITE U TRGOVINI

0

Dr. Svetlana Stanišić identifikovala je nekoliko metoda koje će nam pomoći da kupimo zdraviju hranu, a da i dalje ostanemo unutar svog budžeta! Mnogi tvrde da dobra i kvalitetna hrana, bilo da je organska ili dio specifične prehrane, košta mnogo novca. Dr Svetlana Stanišić je, gostujući na Kurir TV-u, govorila o tome kako da se zdravo hranimo, a da ne pretjeramo. “Čak ni bezvrijedna hrana danas nije posebno pristupačna, po mom mišljenju. Iako nisam mađioničar, danas ćemo naučiti neke trikove. Potaknuo bih pojedince da dobro razmisle o svojim kupovinama kako bi bili pristupačniji i korisniji za svoje zdravlje. Najgora kombinacija je bolest i siromaštvo, rekla je dr Stanišić, koja je nastavila:

“Moj prvi savjet bi bio da kombinirate unos vitamina s hranom, izbjegavajte kupovinu brze hrane, a zatim konzumaciju suplemenata. Približila sam se tome da sažimam neka intrigantna zapažanja o tome kako trgovine mješovitom robom opskrbljuju svoje police hranom .Najviše vremena treba da provedemo u proizvodnim dijelovima trgovine jer je sve što nije prerađeno samo po sebi zdravije i jeftinije. Kada kupujemo džemove i kompote, plaćamo i opremu za proizvodnju , što nije posebno isplativo.

“Prvi korak je odlično planiranje, što podrazumijeva odlazak u radnju naoružan papirom i listom. Pogotovo što je domaća roba pozicionirana negdje pri dnu i skuplja je u visini očiju. Hrana koja je u sezoni i proizvedena u Sjedinjenim Državama su moj prvi izbor jer su bogate vitaminima i mineralima. Svakih 100 grama voća koje se konzumira dnevno smanjuje rizik od dijabetesa za 3%. Dok se ranije savjetovalo da dijabetičari izbjegavaju voće, danas znamo da je voće fantastično i da flavanoidi i druga jedinjenja iz voća smanjuju rizik od kroničnih bolesti”, kaže do Stanišić.