Povišena tjelesna temperatura bez poznatog uzroka jedan je od najvećih problema za ljekare. Pacijenti koji imaju temperaturu preko 38,3 nekoliko dana ili čak sedmica često su užasnuti, a mnogi od njih nisu sigurni gdje da se obrate. Djeca su nedavno počela osjećati simptome kao što su malaksalost, groznica do 40 i bolovi u mišićima. Dr Vesna Turkulov, stručnjak za infektologiju i gerontologiju i državna sekretarka u Ministarstvu zdravlja, opisala je tzv. “američki virus” i po čemu se razlikuje od ostalih.

“‘Bolest šaka-noga-usta’ je naziv virusa u Americi. Zbog toga, iako nije tako označen u literaturi, sami pacijenti su ga prozvali američkim virusom. To je virusna bolest koja se razlikuje od ostali u tome što je praćen osipom, što roditelje više brine kada se virus manifestuje kod djeteta. Pošto su uplašeni, odmah zovu. Na rukama, stopalima i usnama su plikovi. Mogu se pokazati gore na drugom mjestu po tijelu. Međutim, ovo je tradicionalan izgled. Postoje i neke jasne kliničke slike. Očigledno je da je beba bolesna uprkos mršavosti djeteta i kolebanju temperature od 38 do 40 stepeni, kaže dr Turkulov koja je govorila za RTS.

„Alergičar nema temperaturu. Vidljive su samo promjene na koži. Ovaj virus samo izaziva plikove koji liče na vodene kozice. Roditelji djeteta obavještavaju da se bolest javila u vrtiću. Zbog ove infekcije čekaonice u Domu zdravlja su prepune. Iako su ove godine dominirale više od šest mjeseci, ostale respiratorne bolesti su smanjene. Doktorka je konstatovala da sada imamo stomačne viruse,alergije i ubode buba i navela šta bi svaki roditelj trebao znati. Bolest traje između sedam i 10 dana. Bilo da se radi o kapljicama ili zajedničkoj površini, virus se vrlo brzo širi i vrlo je zarazan. Dr Vesna Turkulov savjetovala je pojačanje higijene i izbjegavanje okupljanja dok ne prođe 10 dana.