Stomačni virusi, poznati i kao gastroenteritis, postaju sve češći kako nam se približava natprosečno toplo vreme s temperaturama preko 20 stepeni. Ovi virusi izazivaju upalu gastrointestinalnog trakta, često praćenu dijarejom i povraćanjem. U Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd, lekari očekuju porast broja pacijenata sa stomačnim tegobama, a deca, stariji ljudi, hronični bolesnici i osobe s oslabljenim imunološkim sistemom su posebno ugroženi.

Adenovirus je čest uzročnik stomačnih tegoba. Ovaj virus može zahvatiti respiratorni trakt, izazivajući simptome poput kijavice i povišene temperature do 38 stepeni, ali istovremeno može napasti i digestivni sistem, dovodeći do mučnine, dijareje, povraćanja, bolova u stomaku i opšte malaksalosti. Lekar Biserka Obradović savetuje da se obavezno javite lekaru ukoliko simptomi traju duže od 4 dana ili ukoliko imate visoku temperaturu koja se ne spušta, uz povraćanje.

Posebno su ugrožene grupe dece, stariji ljudi, hronični bolesnici i oni s oslabljenim imunološkim sistemom. Kako bi se izbegla dehidratacija, preporučuje se stroga dijeta koja uključuje uzimanje male količine vode na svakih 10 do 15 minuta. Važno je izbegavati mleko i mlečne proizvode, dok se preporučuju kuvan krompir, kuvani pirinač, banana i dvopek. Hrana koja je masna i začinjena trebala bi se izbegavati.

Lekarka Obradović ističe važnost jačanja imuniteta kako bi se izbegao stomačni virus. Preporučuje unos vitamina B, C, cinka, svežeg voća, fizičke aktivnosti, izbegavanje pušenja, ograničavanje konzumacije energetskih pića i konzumiranje maksimalno dve do tri šolje kafe dnevno. Osim toga, naglašava da je nošenje maski jedan od načina da se sačuva od prenosa virusa.