DOKTORICA STANIŠIĆ TVRDI DA OVU HRANU TREBA JESTI ZA DUG ŽIVOT: Jedna stvar je NAJVAŽNIJA, a malo ko ZNA ZA TO

0

Prema riječima dr Svetlane Stanišić, specijaliste za ishranu, mnogo zavisi od ishrane, ali i drugih aspekata života. “Na starenje utiče način života. Oni uključuju vježbanje, san i hranu. Neke vrste stresa mogu produžiti život. Dugovječni ljudi se hvale da doživljavaju termalni stres, kao što su posjete sauni i hladne kupke, oslobađanje proteina hit-šoka i ima iscjeljujući učinak na ćelije organizma. Stres u smislu posta ili povremeni post od jela može biti koristan. Odbrambeni kapacitet tijela se povećava i jača pod mini-stresovima”, rekla je.

Dr Stanišić navodi upotrebu začina šafrana i kurkume, kao i jedenje voća i povrća, crnog vina i maslinovog ulja kao namirnice koje pomažu ljudima da žive duže. Ona upozorava da se ne preteruje u bilo čemu i ističe da neke supstance koje su korisne u skromnim dozama mogu biti štetne kada se koriste prekomerno. Dr. Stanišić naglašava potrebu za oprezom prilikom upotrebe suplemenata vitamina E.

Za dugovječnost, od vitalnog je značaja konzumirati umjerene količine hrane, što je moguće više neprerađene hrane i povremeno postiti. “Vitamine treba koristiti samo kratko – najviše jedan do dva mjeseca. Izuzetak je vitamin D, koji možemo konzumirati kako se zima bliži kraju”, dodala je ona. Način pripreme mesa ima značajan uticaj i čini razliku kada su u pitanju obroci za jelo, ali uz oprez. “Najljepša stvar koju imamo su naši domaći obroci. Meso je biološki važna namirnica koja se mora unositi”, rekla je.

Orašaste plodove također trebamo unositi umjereno u našoj ishrani. Uz njih se često poslužuje i sušeno voće, koje ipak treba izbjegavati jer sadrži jednostavan šećer. Osušeno voće gubi 80% sadržaja vitamina C, kaže dr Stanišić.