Lična karta je dokument sa kojom sada trenutno naši državljani mogu ući u pet država, ali ono što niste mogli ni zamislit jeste da upravo zbog te iste lične karte možete završiti u zatvoru na čak 30 dana ili platiti kaznu u iznosu od 50.000 dinara. Vvjerujemo da ovo niste mogli zamisliti ni u najluđim snovima međutim zaista je tako.

Također ono što redstavlja dodatni problem jeste da kada vam istekne lična karta automatski blokirate i bankovni račun te na taj način nećete moći uplattit kaznu koju dobijete. Ovoe se često deđava jer se lična karta dobije na 10 godina te u tom periodu mnogi zaborave kada je moraju produžiti pa im istekne.

Zbog toga banke su odlučile da budu podsjetnik za sve one koji zaborave, te je tako jedna banka upozorila klijenticu koja ima račun kod njih da joj uskoro ističe lična karta te koje posljedice može imati ukoliko je na vrijeme ne produži. – Stigao mi je mejl sa obaveštenjem da mi za mesec dana ističe rok važenja lične karte i upozorenjem da će mi račun nakon isteka važenja lične karte biti privremeno blokiran dok ne produžim taj dokument – ističe N. I. (30).

Također je naglasila: – Pošto ne mogu tako lako da izađem s posla nisam odmah predala zahtev u policijskoj stanici da mi se produži važenje lične karte. Iskreno, nisam baš ni verovala da će mi odmah po isteku lične karte biti blokiran račun, pa sam predala zahtev za produženje nekoliko dana pre isteka.