Na današnji dan 1991. godine svijet je izgubio legendarnog folk pjevača Tomu Zdravkovića. Nakon dugotrajne borbe s teškom bolešću, preminuo je u 52. godini života, ostavivši za sobom nasljeđe koje će nadahnjivati ​​generacije koje dolaze. Tijekom svog života četiri je puta sklopio bračne veze, a kao rezultat tih zajednica postao je ponosni otac dvoje potomaka. Ovo dvoje djece su njegova voljena kći Žaklina i sin Aleksandar. Život dotične osobe bio je i zadivljujući i buran, te je zaslužio svoj film. Njegova udovica Gordana otkrila je manje poznate detalje iz njegova života, među kojima je i njegova golema sposobnost ljubavi prema svima. „Volio je svakog čovjeka, bez obzira na status, zanimanje, godine. Za njega je svaki pojedinac bio upravo to, pojedinac. Nije pravio razliku među ljudima. Sjećam se jedne godine kada smo bili u Aleksincu i treća smjena. Navratilo je rudara, sve ih je odveo u kafanu i proveo s njima dva dana i dvije noći”, iskreno je ispričala Gordana, piše Blic.

Žena je priznala da je u zajednici s njim nalazila zadovoljstvo te da su nailazili samo na manje probleme koji su brzo rješavani. Tomin otac Dušan radio je kao mesar, a majka Kosara bila je domaćica. Par je na svijet donio petero djece, počevši od najstarijeg sina Aleksandra, zatim Ivana, Tomu kojeg su od milja zvali Dado, kćer Mirjanu i najmlađeg sina Novicu koji je bio nasljednik obitelji.

Toma je od malih nogu naučio da život u siromaštvu na selu nije ono što želi za sebe. S petnaest godina otkriva pjevanje i u njemu prepoznaje jedini izlaz. Unatoč tome što se zbog mršavog i neuglednog izgleda ne uklapa u tipičnu sliku pjevača, oni koji su ga čuli kako nastupa osjetili su da ima posebnu kvalitetu. Toma je ostao posvećen svom zanatu i bio je odlučan u namjeri da ostvari svoje snove. Njegovo putovanje počelo je u Leskovcu kao prvi korak prema ostvarenju u glazbenoj industriji.

Godine 1956. sasvim slučajno naletio je na pjevačicu Silvanu Barjaktarević, kasnije Armenulić, dok je bio promrzao i gladan. Dovela ga je u konobu Radan, gdje se upoznao s raznim glazbenim stilovima, uključujući narodne pjesme, starogradske melodije, francuske šansone i talijanske kancone. Ovaj talentirani glazbenik, kojeg u Leskovcu zovu Tom, brzo je stekao ugled među ostalim glazbenicima. S takvim hvalospjevima odlazi u tuzlanski hotel Bristol, gdje pred prepunim gledalištem nastupa pet godina zaredom. U Tuzli je prvi put doživio pravu ljubav s vitkom, plavokosom ženom Slavicom, koja je porijeklom iz Travnika. Međutim, ova ljubavna veza nije prošla bez poteškoća.