Došao je period kada svima slabi imunitet, temperature su niže a naš orgnizam zahtijeva jačanje imunološkog sistema kao i energije. Srpski imunolog posebno je naglasio da što više ljudi treba da se vakciniše, te objasnio na koji način naše tijelo se bori sa virusima, naročito koronom.

Naime, profesor doktor Borislav Kamenov u jednoj od emisija je pričao o ishrani koja podiže imunitet ali ujedno i onoj koja totalno razara. On je to objasnio na vrlo jednostavan način, koji mogu svi da shvate. Doktor tvrdi da prije svega treba da radimo na poboljšanju kolektivnog imuniteta, koji ćemo steči samo ukoliko se svi budemo odgovorlno ponašali prema sebi ali i prema drugima. Smatra da mi mnogo toga možemo unaprijed da uradimo kako bi spriječili nastanak hroničnih, autoimunih, čak i malognih bolesti kao i alergija.

Istakao je posebno da se prva bitka protiv virusa bije na nivou nespecifičnog imuniteta, kada naše tijelo eliminše toksine i patogene iz organizma. Veliki dio stanovništa obrati se ljekaru tek onda kada se “sami” ne mogi izboriti sa svojim stanjem, a do tada imunitet oslabi jer organizam nije bio u stanju da se izbori sa istim.

U svakom slučaju doktor tvrdi da su antitijela dobrodošla kada su ova stanja u pitanju, ali i to da je imunitet ipak dosta složenija priča od toga. Profesor tvrdi da vitamin D igra skoro pa najvažniju ulogu u ovom slučaju te da bez istog ne vrijede ni drugi vitamini niti neka prirodna sredstva. U ovim hladnim danima neophodno je unositi u organizam veće količine vitamine D ali isto toliko i vitamina C.