DA LI VAM SE TIJELO IZNENADA TRZNE KAD UHVATITE PRVI SAN? Evo šta je u pitanju

0

Je li vam se desilo nekad da se vaše tijelo trzne iznenada u tom trenutku kad prvi san hvatate?

Ne morate da brinete, pošto je to uobičajena pojava, a naučnici su konačno ustanovili o čemu je riječ, pa vam u nastavku ovog teksta otkrivamo o tome.

Nekad se možete osjećati kao da padate sa velike visine, posvuda su ljudi na različite načine pokušali da objasne taj osjećaj, a svako od nas je na drugačiji način doživio to, ipak, konačni rezultat je da ćete završiti sa buđenjem iz svog stanja mirovanja.

Stručnjaci vjeruju prvije svega da neki vanjski uzrok može povrćati vjerovatnoću za trzanje, kao što su duhan i kofein. Mi vam preporučujemo da ne pijete kafu pred odlazak u krevet, time samo povećate šansu da se ovo pojavi.

A stimulansi kao što su Ritalin ili Adderall mogu sličan efekat da imaju. Okidač je i naravno nedostatak sna. Obično se trzanje dešava kad neko brzo zaspi od iscrpljenosti.

A u prvim fazama sna, vaši otkucaji srca će brzo usporiti kao i disanje. Nekad, kad je neko mnogo iscrpljen, mozak će nastaviti prebrzo kroz ove faze sna i to ga zbunjuje malo. Tijelo može brzo reagovati sa hemikalijama koje uzrokuju, pa ćete se sa trzajem probuditi.

Koliko puta ste imali ovaj problem, da li ste uplašili kad vam se dogodi ovakav problem ili jednostavno mislite da nije ništa strašno i ponašate se kao da se ništa nije ni desilo, voljeli bismo kad biste bili iskreni s nama, ovo je ipak jedna osjetljiva i bitna tema.