Trenutno Vijesti

Da li vam se dešavalo da kiseli kupus istrune? Stručnjaci otkrili razlog i dali SAVJET KAKO DA TO SPRIJEČITE- Pročitajte obavezno!

Došla je jesen i hladniji dani i zimnica se već uveliko sprema. Mnogi ulazi i dvorišta mirišu na pečene paprike i ajvar a tu su i šarena salata, krastavčići i ostale vrste zimnice, ali nema kuće koja pored svega ovoga ne kiseli i veliku kacu kupusa koji je prije svega zdrav i pun C vitamina, a drugo, nezaobilazna je zimska salata u našem regionu.

Kiseli kupus je jedna od najjeftinijih i najzdravijih zimskih salata ali se posljednjih godina dosta domaćica žali da kupus brzo počne da trune i moraju ga baciti, što se prije nije dešavalo. Ljudi su sami nagađali koji bi razlozi mogli biti za ovu pojavu, pa su neki mislili da je problem u sorti samog kupusa koji se kiseli, a drugi opet da je kriva kvaliteta ali i količina soli koja se stavila u rastvor i zbog toga kupus nije mogao da se održi i trunuo je.

Međutim agronomski stručnjaci imaju jedno sasvim drugo objašnjenje a radi se o vremenskim prilikama. Obzirom da je zbog zagađenja došlo do globalnog zagrijavanja i klimatskih promjena u cijelom svijetu ni naš region nije iznimka i zime više nisu toliko hladne kao što su bile nekada.

Sada su vremenski uslovi puno drugačiji i u ljetnjem periodu kupus nema dovoljno vlage i sunca da sazrije dovoljno a onda u jesen kada temperature treba da budu i niže od deset stepeni mi u oktobru i novembru imamo tople i sunčane dane sa temperaturama i do 25 stepeni. Jedini savjet koji vam može pomoći da vam kupus ne istrune je taj da sačekate dovoljno niske temperature i da ga stavite da se kiseli kada bude hladno vrijeme.

Oglasi – Advertisement