DA LI VAM GASOVI ODJEDNOM IMAJU DRUGAČIJI MIRIS? Ako jako smrdi, mogu da budu samo 2 stvari!

0

Kako piše Kurir.rs, sasvim je prirodno ispuštanje plinova, jer to moraju činiti i živa bića, kao što moraju konzumirati hranu. Crijeva proizvode plinove, koji nastaju od bakterija koje razgrađuju hranu, kao i od zraka koji konzumiramo tijekom dana.  Naša tijela teško probave određene šećere i škrobove, a kada ih bakterije razgrade, stvaraju se plinovi. Neophodno je osloboditi ovaj plin iz našeg tijela. U prosjeku, osoba ispušta plinove oko 18 puta dnevno, što je zapravo korisno. To znači da probavni sustav ispravno funkcionira i da je prisutna zdrava populacija korisnih bakterija. Frekvencija i aroma plina također mogu djelovati kao pokazatelj unutarnjeg stanja. Vrsta proizvedenog plina može dati uvid u stanje tijela.

Prdež bez mirisa

Nema potrebe za uzrujavanjem. Čak i ako biste ispustili plinove do 18 puta u jednom danu, većina tih slučajeva je bez mirisa i drugi će vjerojatno proći nezapaženo. Možda ih čak ni sami niste svjesni. Treba napomenuti da se većina plinova koji se emitiraju iz tijela sastoji od ugljičnog dioksida.

Smrdljivi prdež

Kada se određena hrana sa sumporom razgrađuje tijekom probave, poput brokule, cvjetače, graha i mliječnih proizvoda, proizvodi sumporovodik, koji uzrokuje neugodan miris poznat kao “smrdljiva vrsta”. Iako crveno meso također može pridonijeti mirisu, to nije tako neposredno zbog kemijskog tiola.

Jako smrdljivi prdež

Tipično, prisutnost nadutosti podrazumijeva da održavate dobro uravnoteženu prehranu koja je bogata vlaknima. Ipak, to također može značiti da patite od intolerancije na laktozu. Iako nije nužno da se osjećate bolesno, ako nakon gutanja mliječnih proizvoda osjetite oštar miris, to je znak da vaše tijelo ima poteškoća s probavljanjem.

Tihi prdež

Čin nadutosti nema nikakvih implikacija na zdravlje. Umjesto toga, proizvedeni zvuk isključivo ovisi o položaju mišića u trenutku otpuštanja.

Učestali prdeži

Iako povremeno nadutost nije razlog za zabrinutost, ako je česta pojava, može ukazivati ​​na prehranu bogatu hranom koja izaziva plinove ili prekomjeran unos zraka u probavni sustav. U nekim neuobičajenim slučajevima, prekomjerni plinovi i nadutost mogu biti posljedica rasta bakterija u tankom crijevu. Međutim, ovo je rijetka pojava i obično nema razloga za brigu.