DA LI TREBA PRATI NAMIRNICE U SODI BIKARBONI? Dr Blagojević razotkriva: Ovako se najbolje uklanjaju PESTICIDI

0

Dr Stevan Blagojević, direktor Instituta za opštu i fizičku hemiju, objašnjava najbolje metode pranja naše omiljene hrane kako bismo eliminisali pesticide. Prije jela, operite voće i povrće kako biste se riješili mikroba, pesticida i prljavštine koja može štetiti našem zdravlju. I dok neki ljudi biraju da ih samo navlaže vodom, drugi odlučuju da ih potpuno očiste sodom bikarbonom.

Pokreće se pitanje njegove potrebe i uticaja na naša omiljena jela. Na internetu smo mogli pronaći tehniku ​​jagode i sode bikarbone. Dr Stevan Blagojević, direktor Instituta za opštu i fizičku hemiju, razgovarao je da li je sve ovo neophodno da bi nas sačuvali gostujući na televiziji Prva. “To je jedan od načina na koji se širi, ali nije jedini način. Kao i ostalo voće, dovoljno je oprati jagode u vodi. Dr Blagojević napominje da soda bikarbona mijenja pH vrijednost, a može i blago promijeniti boju i okus. Na pitanje, da li se sodom bikarbonom uklanjaju i pesticidi iz voća, doktor je rekao sljedeće:

“Ne. Soda bikarbona zapravo ne poboljšava topljivost niti uklanja masnoće, već samo utiče na promjenu pH vrijednosti. Direktor Instituta za opću i fizičku hemiju navodi da je to glasina koju je neko izmislio bez ikakvog istraživanja. Većina voća i povrća povremeno se tretira niskim dozama pesticida, napominje doktor, uključujući jabuke, jagode, luk, paradajz… Nastavlja da je sve što izgleda privlačno, poput spanaća ili mladog luka, zaista zaštićen pesticidima i uključuje ih. Dr Blagojević napominje da su jabuke hrana koja se najviše prska. „Insekticidi se eliminišu ako se temeljno očiste. Zaključio je riječima: „Dovoljno je pranje hrane 10 do 15 minuta u mlakoj vodi.