DA LI STE SE IKADA PITALI ZAŠTO MLADA NOSI VEO NA VENČANJU? NEĆETE VEROVATI ALI IZA SVEGA SE KRIJE JEDNA ZANIMLJIVA PRIČA

0

U današnje vrijeme nije uobičajena praksa da mlađe generacije nose velove za lice, budući da je ovaj običaj doživio značajne promjene. Umjesto toga, češće ih se može vidjeti sa začepljenom kosom. Unatoč oseci i oseci vjenčanih trendova, neki običaji opstaju, poput bezvremenske bijele haljine i ugradnje “nečeg novog, nečeg starog, nečeg posuđenog i nečeg plavog”. Osim toga, legendarni veo ostaje suštinska komponenta klasične vjenčane estetike.

Jedna od najstarijih tradicija svadbene ceremonije je veo. Ova praksa uključuje korištenje komada tkanine, obično izrađene od čipke ili tila, koja se prebacuje preko mladenkine glave i skriva njezino lice dok ide prema mladoženji. Nakon što je stigla do oltara, mladoženja skida platno, otkrivajući mladenku svima prisutnima. Iako su mnoge moderne mladenke napustile praksu pokrivanja lica, veo je još uvijek često uključen kao dodatak u njihovu vjenčanu odjeću.

Pojam braka ima dugu povijest koja se proteže preko 4000 godina. Kako su svadbe napredovale kroz vrijeme, na površinu je isplivalo mnoštvo običaja i tradicija, a jedna od njih je veo. Podrijetlo vela seže u staru Grčku, gdje su mladenke pokrivale ne samo svoja lica, već i cijelo tijelo dok su išle niz prolaz. Ova je tradicija imala poseban značaj u kontekstu dogovorenih brakova, budući da se veo smatrao oblikom zaštite za mladenkino lice, u slučaju da se mladoženji ne sviđa, i obrnuto.

Svadbeni običaji prožeti su praznovjerjem mnogih generacija parova i njihovih obitelji. Jedno takvo vjerovanje uključivalo je veo, za koji se smatralo da nudi zaštitnu auru za mladenku, štiteći je od zlonamjernih energija. U današnje vrijeme običaj da mlade osobe kite veo na licu postupno nestaje u suvremeno doba. Sada je rijetkost vidjeti mlade ljude kako nose veo preko lica, a čini se da se trend pomiče prema korištenju velova koji se učvršćuju u kosi.