Da li možete jesti džem ako se na vrhu počela hvatati buđ? Cijeli život mnogi od nas prave OVU grešku!

0

Vjerovatno ste do sada imali situaciju da otvorite teglu domaćeg i mirisnog džema kojeg ste vi napravili svojim rukama ili ste dobili od nekoga ko je to pravio svojim rukama, a onda kada ste otvorili teglu ste primijetili sivo-smeđe, čupave mrlje buđi.

To se zna često desiti, a ipak kada ljudi vide to onda sebi postave pitanje da li bi ga trebali baciti ili ga trebaju pojesti, te možda trebaju da otklone taj dio gdje se uhvatila bijela buđ pa ga mogu sigurno jesti.

To je jedna dilema koja zapravo mnoge ljude zbunjuje i upravo iz toga razloga ćemo ama da kažemo šta je to najbolje uraditi u slučaju da nađete buđ. Prvo trebate da naučite šta je to ta buđ koja se stvara na džemu, a to su inače uobičajne gljivice koje se uspješno razmnožavaju u hrani, te postoji mnogo vrsta gljivca dok tu ima i bezopasnih i opasnih.

Inače, štetnje gljivice će oslobađati otrove u hranu, te obično će uticati na ukus proizvoda, a buđ koja se pojavi na džemu ukazuje zapravo na kršenje tehnike kuhanja i uslova skladištenja, pa je to zapravo signal da nije nešto kako treba sa džemom.

Ono što vam moramo reći jeste da samo preko laboratorijskog istraživanja možete da saznate o kojoj je gljivici riječ, pa je i jednostavno nemoguće odrediti koji je stepen opasnosti toga. Ono što je još bitno da znate jeste da to što se pojavilo na površini džema je samo vidljivi dio gljivice i to vam znači da se to proširilo do kraja tegle i da je najbolje da se toga džema riješite.