DA LI MAČKE MOGU DA OSETE DA JE VLASNIK TUŽAN? Ovako tumače ljudske emocije

0

Osim što su slatke i mekane, mačke su vrlo inteligentna bića, koja veoma često mogu razumeti svoje vlasnike. Verovatno ste do sada već čuli od nekoga da ga je nešto bolilo, te mu je mačka prišla i bol je magično nestao. Ne radi se o magiji, već zapravo o tome da mačke tako deluju na ljudski organizam da oslobađaju dopamin, hormon sreće, što dalje utiče na mozak tako da zaboravi na bol te se fokusira na pozitivna delovanja dopamina.

Postoji teorija o mačkama koja tvrdi da mačke zapravo mjauču kako bi simulirale plač ljudske bebe te na taj način zadobile ljudsku pažnju. One su veoma primšljene, te sve što rade rade s nekim razlogom. Iako mnogi misle da su mačke u neku ruku nezahvalne i samo koristoljubive, one zapravo jednostavno ne vole da ih se puno gnjavi, te rijetko da vole pokazivati kada i same su emotivno vezane za nekoga ili nešto. Međutim, postoje situacije u kojima mogu u potpunosti da Vas iznenade, te da urade nešto što nikada ranije niste mogli ni da zamislite. Naime, mačke mogu da osete na ponašanju čoveka i govoru tela kada je iznimno tužan, te će jako retko ostati ravnodušne. U takvim situacijama mačke će Vam zasigurno pokušati dati bilo kakav znak pažnje, da jednostavno znate da su uz Vas, a do Vas je da li ćete primetiti te promene u ponašanju ko Vaših ljubimaca. Te promene mogu biti i najmanje i najjednostavnije kao što je to da mačka samo dođe i sjedne pored Vas, do toga da dođe te Vam sjedne u krilo i počne da prede.

Zvuk koji mačka prozvodi kada prede također ima pozitivan uticaj na ljudski mozak, te služi kao način za smirivanje i opuštanje. Da li ste i sami nekada imali slična iskustva sa ovim divnim bićima? Pišite nam u komentare Vaša mišljenja.