DA LI I VI IMATE OVAKAV MLADEŽ IZ KOJEG RASTE DLAČICA? – Evo šta znači, a vrlo je bitno za znati!

0
252

Mnoge koji imaju ovakav mladež, iritira svakog dana ali drugi smatraju da je jako opasno dirati dlačicu koja viri iz istog.

Mladež je inače braon ili crne boje, on nastaje kada ćelije kože počnu da rastu u grozdovima umjesto da se šire. Obično se pojavljuju do 30. godine života, oni mogu da potamne uslijed izlaganja suncu, te mogu biti ravni ili reljefni.

Dlaka raste tamo gdje ima folikula, i ako na mladežu ima folikula onda će se na njemu pojaviti dlačica ili više njih, to zavisi koliko ima fikula.

Neki su se pitali da li je dlačica znak da je mladež kancerogen, ali nije nužno. On ne mora biti kancerogen, sa dlačicama ili bez njih. Stručnjaci kažu da je manja šansa da je kancorogen mladež iz kojeg raste dlačica. Ako na mladežu imate dlačice, znači da nema razloga da se brinete da li je on kancerogen ili ne.

Ako vam smetaju te dlačice, njih možete čupkati pincetom ili obrijati, pa čak ukloniti voskom, kako god vi to željeli.

U nekim slučajevima, može pokazivati znakove kancera – neravnu ivicu, različite boje te promjene tokom vremena i slično. U tim slučajevima, obavezno se morate javiti svom dermatologu te riješiti taj problem ako vam se kojim slučajem nađe.