“DA BI SE ČOVEK OPORAVIO DO BOLESTI POTREBNO JE DA ZNA OVE 4 STVARI”: Doktor Amosov je bio siguran u ovu tvrdnju

0

Nikolaj Mihajlovič Amosov bio je izuzetan kardiokirurg, vrlo cijenjen profesor i cijenjeni doktor znanosti. Dostignuća dr. Amosova na polju medicine priskrbila su mu značajno mjesto u povijesti. Jedan od njegovih brojnih doprinosa uključuje izum nekoliko kirurških tehnika koje su se pokazale vrlo učinkovitima u liječenju srčanih mana. Tijekom svog života dr. Amosov je isticao važnost održavanja zdravog načina života. Nastavio je raditi do svoje 79. godine, a preminuo je u 89. godini, ostavivši za sobom nasljeđe zagovaranja dobrobiti. Unatoč stalnoj nelagodi u kralježnici i kostima, dr. Amosov je kreirao vlastiti set vježbi pod nazivom “1000 pokreta”. Ova se rutina sastoji od deset različitih vježbi, od kojih se svaka ponavlja 100 puta.

Prije uvođenja svakodnevne rutine jutarnjeg trčanja, gimnastike i strogih prehrambenih navika, zdravlje dr. Amosova bilo je u nesigurnom stanju. Međutim, slijedeći ovaj režim, uspio je održati stalnu težinu i izbjeći daljnje zdravstvene komplikacije. Dr. Amosov je bio poznat po svojim nekonvencionalnim pogledima na bolest, tvrdeći da su osobni nerad, neznanje ili nedostatak praktične prosudbe glavni uzroci većine bolesti. Vjerovao je da svaki pojedinac ima sposobnost samoizliječenja i da treba razviti personalizirani režim liječenja prilagođen njegovim jedinstvenim potrebama. Za postizanje dobrog zdravlja nužna je dosljedna posvećenost, ali ljudsko tijelo ima izniman kapacitet da se svakodnevnom upornošću oporavi od bolesti. Ključ je ostati odlučan u svojoj potrazi za wellnessom i uložiti potrebne napore.

Prema doktoru Amosovu, četiri su temeljna zahtjeva za postizanje optimalnog zdravlja. Prvo, dovoljno je bavljenje tjelesnim aktivnostima minimalno 30 minuta dnevno. Drugo, neophodno je ograničiti vlastitu prehranu putem posta i izbjegavati pretjerano uživanje zaustavljanjem na zasićenju. Da bi se poboljšala tjelesna kondicija, osoba mora prijeći svoje granice i izaći izvan svoje zone udobnosti. To može značiti zahtjevniju rutinu vježbanja ili čak dugotrajno tuširanje hladnom vodom. Treće, sposobnost tijela da se odmori i trajanje navedenog odmora ključni su čimbenici u postizanju opuštanja. Konačno, postizanje opuštenog stanja zahtijeva specijaliziranu obuku i jasno raspoloženje.

Dr. Amosov potvrđuje da se kritične hranjive tvari, poput esencijalnih vitamina, minerala i bioloških tvari, mogu dobiti samo iz svježeg voća i povrća. Preporučeni dnevni unos kreće se od 300 grama do 1 kilograma, a za optimalno zdravlje preporuča se veća količina. Kuhanje povrća treba izbjegavati jer se time smanjuju vitalni vitamini koje povrće posjeduje. Masnoće treba pažljivo pratiti jer sadrže značajnu količinu kalorija, devet kalorija po gramu. Stoga je iz sigurnosnih razloga potrebno izbjegavati konzumaciju maslaca ili masti. Nadalje, tijelo stvara masti sintetizirajući ih iz ugljikohidrata i bjelančevina, što je bitno imati na umu.