Za one koji obožavaju ovu izvrsnu biljku i nisu sigurni kako se brinuti za nju tijekom hladnih mjeseci, evo nekoliko prijedloga kako je zaštititi od hladnih uvjeta. Iako orhideje preferiraju topliju klimu, sposobne su preživjeti i na nižim temperaturama. Orhideje se često smatraju najomiljenijim cvijećem zbog njihove zapanjujuće palete boja. Ove biljke variraju u veličini i obliku, a uobičajeno je pronaći ružičaste, bijele i tamnoljubičaste orhideje u kućanstvima. Uz odgovarajuću njegu i razumijevanje, održavanje orhideja može biti jednostavan zadatak. Ove biljke prirodno postoje u tropskim krajevima, stoga je važno održavati malo vlažniji okoliš s ugodnim temperaturama. Pri kupnji orhideja ključno je odabrati one koje nemaju znakove oštećenja kao što su osušeni, žuti ili oštećeni listovi.

1. Osigurajte im prirodno svjetlo

Tijekom zimske sezone dani su osjetno kraći i tamniji. Nažalost, ovo okruženje nije idealno za orhideje. Orhideje zahtijevaju znatnu količinu sunčeve svjetlosti da bi napredovale, pa ih je najbolje smjestiti u prostoriju koja prima najviše prirodnog svjetla u domu.

2. Voli stabilnu temperaturu

Pojava opadanja pupova u biljci vjerojatno je zbog temperaturnih fluktuacija. Kako bi se to izbjeglo, nije preporučljivo biljku postavljati u blizini ventilacijskih otvora ili često otvorenih vrata i prozora, gdje može ući topli i suhi zrak. Biljka preferira dosljedniju i stabilniju temperaturu i ne reagira dobro na nagle promjene između toplog i hladnog zraka.

3. Vlažnost vazduha

Ako primijetite da se korijenje vaše orhideje suši ili postaje sivkasto ili bijelo, to je znak da vašoj biljci treba više vlage. Osim toga, naborani listovi također mogu značiti da vašoj orhideji treba više vode. Uspješna orhideja imat će zeleno, bujno korijenje. Ako lišće vaše orhideje požuti, to može biti zbog nedostatka prirodnog svjetla ili nedovoljne količine gnojiva. Orhideje preferiraju blago vlažan okoliš i ne uspijevaju na suhom zraku. Da biste povećali vlažnost, možete povremeno zaprljati orhideju vodom iz boce s raspršivačem. Tijekom zime svoju orhideju možete premjestiti u svoju kupaonicu kako biste osigurali dovoljno prirodnog svjetla.