Čuveni Gastroenterolog Sa VMA Upozorava: Evo Gdje Griješimo Kada Pijemo Vodu, Zato Se Debljamo I Ne Možemo Probaviti Hranu

0

Profesor dr. Radoje Doder je inače gastroenterolog, on je pričao ja Prva TV o problemima koji se javljaju nakon teže ishrane posliej praznika.

Rekao je kako čovjek ima potrebu za hranom radi egzistencije, a tijekom praznika se bogata trpeza nađe, praznici su tako povod da se uživa s porodicom i prijateljima. Mi moramo da pazimo da ne pretjerujemo, osnov svega je to. A ključne su ovdje tri stvari kao što su izbor, piće, količina namirnica, rekao je Radoje i dodao sljedeće:

U izboru morate biti oprezni, jedno do dva pića popijte, nemojte više, alkohol može da poveća apetit, a ima kalorije u sebi, onda ćemo ga i više popiti. Dovoljno je isključivo jedan aperitiv, žene mogu i manje, ali što više vode se treba piti.

Pravilno je da se voda popije prije obroka:

Mora se malo ispuniti želudac, manje apetita imamo, najbolje je da se voda pije. Svakodnevno bi trebali biti između šest do osam čaša vode, pred obrok je najbolje. Ispunjava se tečnošću želudac, supa se prva jede kad imamo veći obrok, jer će to olakšati varenje, rekao je.

A kad su ga pitali radi čega moramo vodu piti prije obroka, on je sljedeće rekao:

– ukoliko popijete vodu za vrijeme obroka ili nakon što se jede, doći ćete u situaciju da se nepotrebna količina hrane unese. Sigurno da će to usporiti varenje, rekao je, a velika greška je kad se sjedi za stolom satima, dok se razgovara uz hranu, to ne godi želucu, da znate.

Ovo morate praktikovati, zbog zdravlja.