ČUVA MOZAK, SRCE I CRIJEVA, JAČA IMUNITET: 7 razloga zbog kojih treba redovno da uzimate kurkumu

0

Kurkuma je začin koji se u tradicionalnoj medicini koristi vijekovima zbog svojih višestrukih zdravstvenih prednosti. Bioaktivni sastojak broj jedan koji se nalazi u kurkumi je kurkumin i on je odgovoran za njenu zlatnu boju i niz ljekovitih dejstava.

Studije su pokazale da kurkumin ima niz zdravstvenih prednosti kao što su antiosidativna i antiinflamantorna svojstva, bolju funkciju mozga kao i podršku imunološkom sistemu.

1. Ima antiinflamantorna svojstva

Kurkumin ima značajne antiinflamatorne osobine koje pomažu u liječenju hronične upale u tijelu. Prezistentna upala je faktor mnogih stanja i bolesti, kao što su artritis, astma, autoimuni poremećaji i slično. Došlo se do zaključka da kurkumin smanjuje bol i otok u zglobovima u slućjaevima artritisa, smanjujući proizvodnju inflamatornih hemikalija, kao što su enzimi i citokini. Pored ovih svojstava imamo i to da je bogat izvor antioksidanata, podržava zdravlje mozga, poboljšava zdravlje srca kao i varenje, poboljšava menatalno zdravlje i jača imuni sistem. Pored toga vjerujemo ima još mnogo prednosti.