BOLI VAS GLAVA UJUTRU, A NE ZNATE ZAŠTO? PROVJERITE I OVIH 5 SIMPTOMA: Posljedice nisu samo opasne, već i SKUPO KOŠTAJU

0

Da li ste se ikada ujutro probudili sa bolom u vilici i zubima? A da niste svjesni, najvjerovatnije škrgućete zubima. Stomatolozi upozoravaju da je “bolest” škrgutanja zubima, medicinski poznata kao bruksizam, u posljednje vrijeme sve češća. Prema Seanu Cutleyu, stomatologu iz SAD-a, do 30% odraslih, uključujući sve veći broj mladih, boluje od ove bolesti.

1. Poteškoće sa žvakanjem

Prema rekonstruktivnom stomatologu iz Silicijumske doline Lajoru Tamiru, škrgutanje zubima dok spavate je ekvivalentno pritisku od pola tone na 2,5 cm jednog zuba. S druge strane, samo otprilike 20 kg pritiska stvara se kada žvačete istu površinu zuba. Temporomandibularni zglob će na kraju biti uništen svim tim opterećenjem, što će dovesti do stanja poznatog kao TMJ sindrom. Ograničavajući opseg pokreta vilice i sprječavajući da se usta potpuno šire, ne možemo efikasno žvakati hranu.

2. Neobjašnjive glavobolje

Glavobolja kada se prvi put probudite gotovo je obično pokazatelj da nešto nije u redu s vašim tijelom. Prema Katli, bruksizam može biti prisutan ako nemate mamurluk i dovoljno spavate, ali se ipak probudite sa oštrom glavoboljom. Doktorica dalje objašnjava da je korištenje personaliziranog noćnog štitnika (dizajniranog posebno za vas) za nošenje dok spavate najbolji pristup za liječenje glavobolje i drugih štetnih posljedica bruksizma.

3. Neprijatni zvuci

Čuje li se zvuk pucanja kada pomičete vilicu? To je tipičan simptom TMJ, prema stručnjacima klinike Cleveland. Vrijeme je da posjetite stomatologa ako čujete ove ili druge neugodne zvukove.

4. Bol u vilici

Ima smisla samo da ćete imati nelagodu kada se probudite ako izvršite pola tone pritiska na zube dok spavate. Neočekivana nelagodnost u vilici je, u stvari, znak da biste mogli da “škrgućete” zubima noću, kaže Katlin. Podrazumijeva se da uzimanje analgetika neće riješiti problem. Pored toga imamo osjetljivost na toplo i hladno.